Král králů přehled

Král králů
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434962/bmid_kral-kralu-Iio-434962.jpg 4 42 42

Sága rodu Ballantyneů série

< 6. díl

Zdrcená Amber se po rozpadu vztahu s Penrodem vydává se svou sestrou Saffron a jejím manželem na nebezpečnou cestu do Abyssinie. Penrod mezitím utápí svůj žal v Káhiře. Z opiových dýchánků ho vytrhne jeho starý přítel a společně narukují do armády. Cesty obou milenců se opět protnou, ale tentokrát každý stojí na jiné straně.

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

King of Kings , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Král králů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Rihatama
12.08.2023 4 z 5

Wilbur Smith, rodák ze Severní Rhodesie, mě opět neomylně zavedl do africké divočiny, kde si pro tento román zvolil nejsevernější etiopský stát Tigraj. Území, stejně jako v románu v době kolonizačních válek s expanzní Itálií, která však na rozdíl od jiných mocností moc kolonií v Africe nezískala, i dnes prochází smutným válečným obdobím. Etiopie, Eritrea, Súdán... samé pro Evropana ne právě příznivé státy. Běloch byl synonymem okupanta a ani dnes se tyto a další africké (či asijské) země na Západ nedívají o moc lépe. O to zajímavější je ponořit se do četby.

Smith nabízí zajímavé dobrodružství, či spíše dobrodružnou romanci, a nevím, jako moc jde romantická část za spoluautorkou Imogen Robertson. Nejeví se mi ale přepjatá či patetická. Nabízí především vzrušení a napětí a nepostrádá jiskru v soužití britských obchodníků a vojáků místními lidmi. Ženy, obzvlášť cizinky, to neměly lehké, dvojčata Amber a Saffron to však v románu zvládaly se ctí. Ani mužské hlavní postavy nebyly ledajaké. Smith umě stvořil charaktery těžaře stříbra Rydera a vojenského zpravodaje Penroda, kterým bylo nutno stát proti všem padouchům. Smithovi se však podařilo vyhnout se černobílému vykreslení, když do děje zapojil harémy či opiová doupata a poukázal na slabosti duše i těla. Škoda, že příběhy rodiny Courtneyů i sága Ballantyneů už nebudou mít další pokračování. Ale já zdaleka nemám dočteno :-). Jediná vada na kráse v tomto příběhu je z mého pohledu závěrečná část dotažená v každém ohledu do absolutního konce, a ještě kousek za něj. Jako by dort se šlehačkou, čokoládou a ovocem potřeboval fontánku s korálky kolem dokola.

soukroma
22.12.2021 5 z 5

Náramně odpočinkové čtení, užila jsem si: napínavé, barvité, zajímavé a nesmírně čtivé. Konec 19. století s Brity v Káhiře a Italy a domorodci v Etiopii, s nově vzniklou kolonií Eritrea a nově založeným vysoko položeným hlavním městem Addis Abeba (nový květ), hory skrývající nerostné bohatství (zde hodně o dolování a dobývání stříbra v dosud nedotčené krajině) a kmeny, císařství (král králů) proti italskému koloniálnímu invaznímu vojsku. Zajímavé hlavní postavy, ženy se dovedou ohánět nejen "doma", ale i v divočině, zbraní a pracovitýma rukama na poli i v umění. Muži jsou buď padouši, nebo ti správní, tvrdí, ne úplně černobílí (neodolají třeba opiovým svodům), ale pevní ve svých zásadách i velkorysí. A své ženy vždy zachrání. Romantické vztahy hodně melodramatické (podklesávalo se v kolenou, oči sršely blesky, pohledy spalovaly, těla se chvěla...), ale v kontextu košatého dramatického příběhu jsem to brala.

Smithe jsem zatím nevyhledávala, zaujali mne samostatní Zlatokopové, ale starší Courtneyovky se mi nelíbily. Uvidím, po čem sáhnu příště, tohle mne totiž příjemně překvapilo a naladilo na další jeho (naneštěstí již ukončenou) tvorbu.

Pozn.: záhadou zůstává druhé jméno na obálce - nikde jinde není uvedeno, ani není přičiněna nějaká poznámka u knihy, natož na předsádce (možná přitom, že je to ona, kdo nevyžádaně dodal ráz červené knihovny jinak veskrze dramatické knize).


AnetaKor
30.04.2021 5 z 5

Cítíte teplý vzduch ve tváři, parno přelidněného města, písek všude, strach, beznaděj, radost... přesně takto to ma být!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (13. týden)

22.03.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Král králů v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených74x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených4x
v Knihotéce90x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit12x

Štítky knihy

Afrika ságy Káhira dobrodružné romány

Autoři knihy

Wilbur Smith
britská, 1933 - 2021
Imogen Robertson
anglická, 1973