Samuraj přehled

Samuraj
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369899/bmid_samuraj-p1q-369899.jpg 4 95 95

V románu Samuraj (1980) navázal Šúsaku Endó na svou doposud nejúspěšnější knihu Mlčení (1966, česky Vyšehrad 1987 a 2017). I v Samurajovi se významný japonský prozaik 2. poloviny 20. století vrací do období střetávání Japonska a japonské kultury s evropskými mocnostmi a křesťanstvím. Tentokrát ale z obrácené perspektivy – hrdiny knihy jsou Japonci, nikoli evropští misionáři. Strhující příběh vychází ze skutečných historických událostí. Výměnou za právo obchodovat se Západem se čtyři samurajové mají vydat na misijní křížovou cestu napříč Japonskem. Jejich poslání předchází dlouhá cesta do Evropy a španělské Ameriky, audience u papeže v Římě a přijetí křtu, který vnímají jako prostředek k získání náklonnosti Evropanů. Při návratu do Japonska však zjišťují, že situace se mezitím změnila. Šógunát už o vazby se Západem nemá zájem, křesťané jsou pronásledováni. Původní poslání a přípravy, které družina samurajů dosud absolvovala, tak ztrácejí smysl. Pragmaticky přijatý křest, cizí věrouka a nejasná víra, kterou dosud vnitřně pohrdali, jsou to jediné, co jim zůstává. Důležité a hluboké otázky po smyslu a podstatě víry, po vztahu člověka k jeho kořenům a identitě, jsou dnes neméně aktuální než v době vzniku knihy. Mistrné vypravěčství, propracovaná psychologie postav i barvitá líčení z cesty japonských vyslanců do cizích světů, to vše přispívá k atraktivnosti knihy jednoho z klasiků moderní japonské literatury.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Samurai , 1980


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Samuraj. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

tonysojka
02.11.2023 5 z 5

Samuraj byl pro mne zajímavý vyprávěním o historii misie v Japonsku,o politických intrikách, náboženském boji o vliv mezi protestanty a katolíky a o rozdílech v myšlení mezi východem a západem.

"........"nikdy jsem nepotkal tak neupřímný národ,lidi, kteří považují za největší ctnost nedat na sobě znát,co si myslí...."

..."žádný národ na světě není tak lhostejný a netečný k čemukoliv na světě co překračuje tvůj svět, stejně jako ty..... ale Pán nikdy neopustí ty, kteří s ním jednou přišli do styku..."

Román vychází ze skutečné historické události a předobrazem hlavních postav samuraje a misionáře jsou lidé, kteří skutečně žili.
Na jejich osudech autor ukazuje velikou odlišnost myšlení a chápání světa, která postupem času mizí, když vášnivý misionář zlomený neúspěchem výpravy a svých sobeckých ambicí dozrává k víře v Krista, která je jiná než co si do té doby představoval.Samuraj, poslušný, vše přijímající služebník; zasažen křivdou svých pánů začíná chápat,kdo je ten ubohý člověk, visící na kříži v západních zemích a jemuž všichni nepochopitelně říkají Pán .
Velmi přesné a vystihující jsou komentáře marlowe,Camelot,L_gon,kuruteku a shindo.

EvaHonsová
29.08.2023 4 z 5

Od autora jsem přečetla jedním dechem Mlčení. Těšila jsem se na Samuraje, který mě trochu zklamal. V knize se příliš často opakují ta stejná slova a myšlenky. Šúsaku Endó se snaží do knihy vpravit evangelium, což je chvályhodný záměr, ale jeví se mi trochu násilný.


opic 12
13.07.2023 5 z 5

A pořád je to o mlčení...jen a stále nesnesitelné
T
I
C
H
O
K zbláznění pro duši a člověka jako takového.Nitro hluboká je řeka.
Japonsko jako močál.Přes nové Španělsko z nového světa do staré dobré evropy.
Za vidinou odměny v podobě navrácených území.
Odměna na dosak.Víra a kultura v objetí.
Trýzen a zmar.Muka při cestě i po cestě.Spasení se blíží.
Němý svědek toho všeho.On.Útrpný výraz.Rozpažené ruce.Symbol bolesti.
Místy až dobrodružné vyprávění.Silné intenzivní ze dvou pohledů.
Trvalá hodnota i pro nevěřící.Existencionální marast a vnitřní rozpolcenost postav.
Pro co ? A zač ?
Otázky zůstávají.Odpovědi se nedostává.
Jen to všudepřítomné TICHO.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Samuraj v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených122x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených9x
v Knihotéce53x
v Chystám se číst84x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

japonská literatura japonské dějiny

Autorovy další knížky

Šúsaku Endó
japonská, 1923 - 1996
1987  82%Mlčení
2018  81%Samuraj
2019  81%Hluboká řeka
1980  76%More a jed
1983  70%Keď zahvízdam