Šantaram přehled

Šantaram https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268979/mid_santaram-VvD-268979.jpg 4 260 260

Hlavní hrdina převážně autobiografického románu Šantaram přilétá do Bombaje, aniž kdo tuší, že jeho příjezdu předcházel útěk z přísně střežené australské věznice, kde si odpykával devatenáctiletý trest za loupežná přepadení. Loupil, aby ukojil svou závislost na heroinu, kterou si vypracoval po rozpadu rodiny. V Bombaji získává přátele, kteří mu pomohou zorientovat se v tamějším životě, ale další životní zvraty ho opět dostávají do vězení a posléze na cestu mafiána, pašeráka i bojovníka v afghánské válce. Román Šantaram je silný a napínavý příběh. Ale je to také výpověď o citech, hledání dobra, hodnotě rodiny a lidského života i jeho smyslu. Kniha je také označována jako „novodobý Motýlek“ a po vydání okamžitě získala mezinárodní věhlas a uznání. Filmová práva vlastní Johny Depp, v roce 2016 je očekávána premiéra filmu. Gregory David Roberts, který v románu popsal své vlastní zážitky, dnes žije v Bombaji, kde založil charitativní organizaci zajišťující lékařskou péči pro nejchudší obyvatele. Tady napsal i volné pokračování své úspěšné knihy s názvem The Mountain Shadow, která má vyjít letos na podzim. Kniha, jež právě vychází v češtině, je kvůli čtenářskému komfortu rozdělená do tří samostatných oddílů, ale speciální obal z ní činí jeden celek se společným hřbetem. ISBN 978-80-88130-09-9 (chybné)... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šantaram. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (75)

misickabl
22.10.2023 5 z 5

Tato kniha aspiruje na to stat se jednou z mych nejoblibenejsich. Jen ji nejdriv musim trochu vstrebat, musi to "usadit", musim ji precist za cas jeste jednou a pak... Rozhodne ve me zanechala stopu. A to Indie neni moje oblibena zeme, mafianska tematika taky neni muj salek caje, drogam neholduju, snad jen k te medicinske casti mam blizko... Tak proc se mi to vlastne cele tak libilo? :)

petula22
08.09.2023 5 z 5

Za mne rozhodně zajímavá kniha. Osud Lina v Bombaji, poměrně podrobně popsaný. Realita života v Indii...přečíst téměř 800stran je sice oříšek, ale určitě za to stojí...vyjma pár míst, kdy za mě bylo až příliš opakujícího se filozofování o životě, je kniha poutavě a čtvivě napsaná.


petrn
20.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Shantaram mě dostal - indické reálie z první ruky. První asi čtyři pětiny knihy jsem byl nadšený - perfektně dynamický, čtivý a perfektně uvěřitelný příběh (vlastně jsem to celou dobu vnímal, jako autobiografii).

--SPOILER--
Jen poslední pětina knihy pro mě ztratila tu dynamiku, nebo spíš to nadšení z četby - když nad tím přemýšlím, tak pro mě byl zlom, když jeden den zemřely dvě stěžejní postavy (čtenáři nebudu kazit zážitek tím, že bych vykecal kdo). I přesto, že akce bylo i pak hromada, už to pro mě ztratilo ten náboj.
--Konec spoileru--

Když jsem před samotnou četbou četl souhrn příběhu - trestanec, který utíká do Indie, spojí se s místní mafií, přidá se do války atd., nikdy bych si tu knihu nevybral, nebýt pozitivního ohlasu (výše zmíněná témata nejsou vůbec můj šálek čaje). Nyní, po přečtení, se mohu přidat k dalším, co knihu doporučují dál - je v ní totiž mnohem víc, než jen zločin - a i tématika Bombajského podsvětí je velmi zajímavá.
Kniha má některé otravné prvky - na můj vkus trochu příliš filozofování a pár postav, co mi nesedly, především Karla mi místy lezla na nervy a nechápal jsem, proč pořád Lina tolik fascinuje. Nehledě na to knihu nemohu hodnotit jinak, než na pět hvězdiček.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šantaram v seznamech

v Právě čtených29x
v Přečtených345x
ve Čtenářské výzvě61x
v Doporučených57x
v Knihotéce125x
v Chystám se číst296x
v Chci si koupit58x
v dalších seznamech2x