Sapiens: Stručné dějiny lidstva přehled
Yuval Noah Harari
SAPIENS – STRUČNÉ DĚJINY LIDSTVA sleduje z dlouhodobé perspektivy revoluční zvraty na cestě lidského rodu od vzniku Homo sapiens až po současnost. Dramatický je příběh bezvýznamného lidoopa, který před dvěma miliony let někde v koutě Afriky získal vědomí, vyvraždil své přírodní bratrance a ovládl celou planetu. Základní životní parametry člověka jsou určeny biologicky, ale poskytují úžasný prostor. Ne biologie, ale kultura (kolektivní víra) je klíčem k pochopení dramatického rozvoje lidstva. Jen ona umožňuje spolupráci velkého počtu lidí, kteří se navzájem neznají. Po první, kognitivní revoluci před 70 000 lety následovaly další překvapivé zlomy v dějinách – objev zemědělství, peněz, společenské mytologie, imperiální společnosti, kapitalistického úvěru a víry v budoucnost, objev vědy, techniky i genetického inženýrství. Zdá se, že dějiny mají směr – vždyť obchod a kapitalismus, věda a technika, planetární komunikace i geopolitické vědomí spojily svět do globální vesnice. "Proč se z knihy SAPIENS Yuvala Harariho okamžitě stal mezinárodní bestseller? Je to jednoduché: odpovídá na nejzásadnější otázky historie i moderního světa a čte se jedním dechem. Nemůžete se od ní odtrhnout!" (Jared Diamond, nositel Pulitzerovy ceny, autor knih Osudy lidských společností, Kolaps a The World until Yesterday).... celý text
Literatura naučná Filozofie Historie
Vydáno: 2018 , LedaOriginální název:
Sapiens: A Brief History of Humankind, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sapiens: Stručné dějiny lidstva. Přihlašte se a napište ho.
všechny komentářeSouvisející novinky (1)
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)
04.09.2022
„Když prožíváme něco příjemného, nejsme spokojeni. Buď se bojíme, že potěšení zmizí, nebo doufáme, že ho bude ještě víc... Proto jsou i nejmocnější vládcové odsouzeni k životu v úzkosti, k neustálému útěku před smutkem a bolestí a k honbě za větším potěšením.“
„Jakmile pocitům přisoudíme velkou váhu, budeme po nich toužit, a tím i víc trpět“
Kniha Sapiens: Stručné dějiny lidstva v seznamech
v Přečtených | 1 730x |
v Chystám se číst | 1 106x |
evoluce náboženství antropologie humanismus evoluční biologie civilizace Bůh a člověk dějiny lidstva člověk a společnost
2018 | Sapiens: Stručné dějiny lidstva |
2017 | Homo Deus: Stručné dějiny zítřka |
2019 | 21 lekcí pro 21. století |
2019 | 3x Harari v dárkovém boxu (Sapiens, Homo deus, 21 lekcí pro 21. století) |
2022 | Sapiens: Zrod ľudstva |
Budu se opakovat, ale YNH mě dokáže pobavit, poučit, pozvednout obočí, přehodnocovat názory a někdy se vrátit k původním, a to vše v rychlém sledu za sebou. Spousta fakt, podnětů k zamyšlení, váhavého souhlasu, frenetického přikyvování a především i názorový rozkol. A tak to mám ráda.