Šedá přehled

Šedá
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443178/bmid_seda-2gx-443178.jpg 4 65 65

Šedá série

1. díl >

Sedmnáctiletá Jenovéfa se ocitá v divokém víru událostí, které změní ji i celý svět. Lidé nadaní paranormálními schopnostmi čerpají své síly ze záhadné šedé a stávají se lovnou zvěří pro organizaci, která chce překonat blížící se konec civilizace. Československo stále existuje i v druhé polovině devadesátých let 20. století, umírajícím Sovětským svazem otřásá občanská válka, do práce se pouští bývalí, stárnoucí agenti StB, elitní zabijáci v důchodu přestávají okopávat své zahrádky a začíná akční jízda, která nemůže skončit ničím jiným než třeskutým finále, v němž půjde o životy i duše všech zúčastněných. A šedá stále prosakuje do našeho světa…... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šedá. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

tomas0851
07.03.2024 odpad!

Tak Vám nevím....
Jako konec jakžtakž, ale než se k němu člověk prokousal....
Myslel jsem si, že největší schíza kniha je Harrow devátá. Omyl. Toto ji hravě překonává.
U této knihy máte téměř do konce pocit, že je všechno špatně. Prvních 70 stran se neustále vracíte, protože řešíte, že jste přeskočili stránku, odstavec, protože text nedává smysl. Dalších 150 stran řešíte, kdo je sjetej, jestli autor nebo Vy. No a od strany 300 začne kniha dávat relativně smysl.
Netvrdím, že je kniha špatná. Téma je dobrý. Bohužel podle mého autor, který má příběh v hlavě, nedokázal tento předat čtenáři tak, aby dával smysl. Tím, že ví o čem píše, mu unikalo to, že čtenář to netuší, takže 3/4 knihy tápe, hledá, snaží se najít souvislost, smysl.
Takové skoky v ději, čase, místě, bez zjevných souvislostí, to je prostě špatně.
Defacto, co je vlastně šedá, se dozvídáme někde na straně 440 a to ještě jen tak povrchně.
A takový ty úryvky psedo novinářských textů, svodek STB a odkazů na politiky - úplně zbytečný a mnohdy matoucí.
Škoda. To téma je skvělý, ale....

SONP
13.08.2023 3 z 5

Co začalo celkem nadšeným čtením příběhu z alternativních českých 90. let, skončilo spíše zklamáním z toho, do jaké militární akčňárny to nakonec sklouzlo. Až do konce prostředního "cirkusového" dějství jsem se přitom pohyboval někde na úrovni čtyřech hvězd a možná i výš. Ten sešup byl ale prudký a knihu jsem zrychleně dočetl vlastně jen proto, abych se dozvěděl, zda se to ke konci nevylepší. A bohužel se tak nestalo.

Ke konci jsem si radši četl články z alternativních Lidových Novin, než vlastní román. To se mi už jednou stalo, myslím, že to bylo u Kotletova Spadu, který používal podobnou metodu. Prostě já a "zeleněji" zaměřené knihy, to prostě nejde dohromady. Druhý díl si tedy asi nechám ujít, škoda.

60%


Hzjena
25.03.2023 2 z 5

(SPOILER) Hned z počátku musím strhnout body za očividné vykrádání Nekroskupu a Stranger Things... Nebo spíše, že se to autor ani nesnažil maskovat. Taktéž se hodně komentářů zmiňuje o dlouhém začátku. Mě osobně by ani nevadila délka, ale způsob jakým se autor snaží držet čtenáře v nevědomosti (kvůli budoucím twistům nejspíše), který se bohužel míjí účinkem a kvůli kterému jsem se nedokázal v cítit do hlavní hrdinky.

Celkově to na mě působilo místy šroubovaně, jednání některých postav nelogicky a záměrné zastírání a utajování faktů opačným dojmem, než který měl autor nejspíše v plánu. Konec byla taktéž spíše přepnutá, přegradovaná a na sílu vykonstruovaná megashow, než-li osudy splétající a správně gradovaný finiš...


P.S: Osobně nemám rád když přebal knihy vyspoileruje celkový děj ještě dřív než čtenář knihu otevře, což je až překvapivě častý neduh knih (Svědectví od Kinga, Hořící most od Flanagana atd. atd....), ale na druhou stranu mystifikace na přebalu téhle knihy je taktéž zavrženíhodná!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šedá v seznamech

v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených1x
v Knihotéce66x
v Chystám se číst32x
v Chci si koupit18x