Šest hodin ve vlaku přehled

Šest hodin ve vlaku https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20944/mid_sest-hodin-ve-vlaku-3P4-20944.jpg 4 78 78

Soubor deseti příběhů je rámovaný osudy dvou žen, jejichž cesty rozdělila druhá světová válka a tematicky čerpá z období blokády Leningradu. Autorce se podařilo prostým a nepatetickým způsobem zachytit atmosféru obleženého města a život jeho obyvatel, jejich spontánní statečnost a solidaritu, která jim umožnila přežít. Kniha je koncipována jako sled epizodických příběhů viděný očima malého děvčátka a dospívající dívky, napsána je prostým a sevřeným stylem.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šest hodin ve vlaku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

vikaa
15.05.2023 4 z 5

Na knihu jsem narazila v jednom antikvariátu. Zaujal mě její název a anotace na přebalu knihy, takže jsem nezaváhala a knihu jsem si koupila. Povídky, odehrávající se během leningradské blokády za 2. světové války, mají silně autobiografické pozadí a čtou se jedním dechem. Teprve tehdy, když člověk bojuje s všudypřítomným hladem, čelí náletům a denně je v ohrožení života, ukazuje se, co je pro život opravdu nejdůležitější - láska a důvěra k rodině, k blízkým, k cizím lidem, ale především k sobě samotnému. Bez odvahy znovu vstát, když zakopneš a spadneš na pomyslné dno, by nikdo blokádu v Leningradě nepřežil.

zipporah
07.08.2022 5 z 5

Vzala som ju z knižnice len pre názov, keďže z Košíc do Bratislavy trvá cesta vlakom 6 hodín. Aj tak som ju nakoniec čítala doma s chorobou na krku. Kniha, ktorá sa "nepretvaruje" žiadnym štýlom. Krátke príbehy plné ľudskosti... Posledná poviedka mi vyrazila dych.

„Když je dostatek jídla, tak lidí už nemají hlad, ale chtějí, aby jim chutnalo. A aby jim jídla chutnala, musí být dobře uvařená. A víš, co říkajú o kuchařině? Že je to umění určené pro mír.“

Dnešný svet sa však presýtil dobrým jedlom, je to očividné. Tak čo bude ďalej? Čo spravíme pre mier my, najedení ľudia? Zatiaľ totiž najviac, čo dokážeme, je vyhadzovať jedlo nielen do kontajnera, ale aj na tie najneobvyklejšie miesta.


lilly1
09.03.2022 4 z 5

Blokáda Leningradu pohledem Inny,která nesmyslností války,přichází o své nejbližší,rodinu,přátele,dětství...Žití-spíše přežívání-ve hrůzných podmínkách v nejistotě,co bude za pár hodin,zítra...zda-li je konec války nablízku...Přes to všechno mít své sny a dokázat se radovat z maličkostí.Autentičnost prostředí války z pohledu děvčete,vyprávění,kdy se minulost střídá se současností,určitě stojí za přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šest hodin ve vlaku v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených98x
ve Čtenářské výzvě31x
v Doporučených8x
v Knihotéce20x
v Chystám se číst52x
v Chci si koupit5x