Severský bestiář přehled

Severský bestiář
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416921/bmid_seversky-bestiar-GtU-416921.png 3 31 31

Severské podivno ve své nejryzejší podobě. V temných severských hvozdech se toulají všelijaká stvoření, ale jaké je z nordické fauny to nejpodivuhodnější? Liška, štika, kavka nebo kokršpaněl? Velmi jemně kalibrované příběhy se pohybují mezi temnotou a světlem, nocí a dnem, realitou a snem, ale i lesem a městem, světem zvířat a lidí. Autorka vytváří magicko-realistický vesmír, v němž se může stát ledacos, a sotva to lze vysvětlit nebo tomu porozumět. Skrytá přání a touhy po životním obratu, posunu či absolutní proměně jsou témata věčná jako slovo samo – nezapomenutelným způsobem je zpracoval Ovidius, výstižně je zachycují středověké bajky, existenciální úzkostí je zahustil Franz Kafka. Téma metamorfózy u Andrey Lundgrenové je v mnoha ohledech věčné, ale také velmi aktuální – na povrch totiž vyvěrají mimo jiné i palčivé ekologické otázky současnosti.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Nordisk fauna , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Severský bestiář. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Vesper001
15.12.2023 3 z 5

Bestiář to úplně není, spíš skicy drsné přírody a lidí, kteří do této přírody patří nebo mají něco z ní v sobě. Není to špatné čtení, ale třeba Lesní lišky mají v sobě kromě podivna i kouzlo, a to jsem v Bestiáři postrádala.

Hnaty
06.11.2022 3 z 5

Nedočteno a nelituju toho. Protože žiju ve Švédsku, spousta věcí v knize opravdu odpovídá popisu, tou typickou severskou depkou nedepkou (nemůže to být depka, protože to je prostě obyčejný severský život) je kniha prošpikovaná, ale... sem tam tomu chyběl jakýsi konkrétnější závěr. Některé povídky skvostné, pohltily mě, protože jsem se do nich dokázala vžít (mluvím konkrétně o slečně na cestě vlakem a ztrácení se ve skandinávských lesích), ale většina byla taková nedokončená. Nicméně i takovéto otevřené konce pobízející k diskusi jsou běžné u severských umělců, ale tentokrát mě to nějak nechytlo. Čtyři hvězdy.


lucky4ever
08.02.2022 4 z 5

Severské podivno mě prostě baví.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (38. týden)

16.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Severský bestiář v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených38x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce25x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x