Shakespearova Anglie: Portrét doby přehled

Shakespearova Anglie: Portrét doby https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437677/bmid_shakespearova-anglie-portret-doby-AVY-437677.JPG 5 54 54

Kniha nabízí celostní pohled na Shakespearovu dobu a je rozdělena do čtyř částí. V té první (Lidé a společnost) je alžbětinská společnost nazírána v širokém záběru od králů a královského dvora až po lidi na okraji (žebráci, tuláci, čarodějnice, prostitutky). Druhá část (Každodenní život) se snaží čtenářům přiblížit, jak Shakespearovi současníci žili, jak umírali, bydleli, jak se oblékali, jak a co jedli, jak se bavili, ženili a vdávali. Třetí část (Mentalita, řeč, imaginace) se zabývá dobovým myšlením a cítěním a kulturou mluveného a tištěného slova, která formovala anglickou renesanci. Čtvrtá a poslední část publikace přináší portrétní galerii lidí a osobností Shakespearovy doby.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Shakespearova Anglie: Portrét doby. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

pajaroh
30.10.2023 5 z 5

Výborné dílo: zajímavé, čtivé, obohacující, dobře zpracované.
Doporučuji čtenářům, které Anglie zajímá hlouběji, ale i těm, kteří s poznáváním teprve začínají, myslím, že si každý ve čtení najde své. Nejvíce mě zaujaly kapitoly o všedním životě a popis Londýna v dobách Shakespeara.

VendulaB
28.08.2023

Neuvěřitelné dílo doslova natřískané informacemi o Anglii 16. století. Stejně jako obsah je neuvěřitelná i forma - jak může být takováto kniha tak lehce čitelná a čtenářsky přístupná? Naprostá paráda.


petrarka72
22.06.2023 5 z 5

Poněkud rozsáhlejší vysokoškolská skripta, informačně více než výživná a s nenápadnými odkazy na další zdroje (to kdyby měl někdo pocit, že přečtením tohoto úctyhodného svazku se dozví o době a prostoru - plus mínus - anglické renesance všechno). Napsaná přívětivým a krásným jazykem, ve třech dále členěných oddílech (I. Lidé a společnost, II. Každodenní život, III. Imaginace, mentalita, řeč) a připojeném oddílu IV., jenž pod souhrnným názvem Kdo byl kdo obsahuje vyčerpávající personální charakteristiky, kalendárium, bibliografii a rejstřík jmenný a věcný, postihuje většinu 16. a část 17. století nejen v Anglii. Čtenář se leccos dozví o světě, do něhož se Shakespeare narodil (zejména zhroucení katolického monopolu na Boha je fascinující; také ale průřez společností od politiků... pardon, nejprve krále, až pak politiků, správy státu, dvořanů, obchodníků a podnikatelů přes služebníky medicíně, vzdělanosti a umění po cizince a lidi na okraji včetně potulných kejklířů, prostitutek či vrahů), jak se ten svět v průběhu jeho života změnil (zachyceno podrobně ve vší nenápadnosti ve druhém a třetím oddíle; pro mne fascinující třeba informace, že během let 1570-1610 se do angličtiny dostalo přibližně 10.000 slov a jak k tomu došlo) a kam směřoval po jeho smrti, respektive s počátkem jeho "druhého života" (čili prvního vydání her W. S.). Každý si vyzobe, co ho zajímá a co potřebuje. Moc pěkně vychází srovnání maloměstského Stratfordu s Londýnem v kapitolách 13. a 14., poutavá je kapitola 19. Jídlo a pití, 21. Zábavy - a 22. Život člověka plus kompletní třetí oddíl bych doporučila všem, kdo se zajímají o povahu světa a možnosti jeho (nejen uměleckého) zobrazení... Odkazy z Kdo byl kdo jsem se pokoušela číst průběžně a vracet se k nim; taky se mi ta četba pěkně protáhla - a přesto, pojmout takové množství informací je zhola nemožné. Takže pauza pár let - a znovu od začátku... :-)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (46. týden)

08.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2021 - Magnesia Litera (Kniha roku)
2020 - Ceny Nakladatelství Academia (původní vědecká nebo populárně naučná práce)


Kniha Shakespearova Anglie: Portrét doby v seznamech

v Právě čtených18x
v Přečtených65x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených11x
v Knihotéce121x
v Chystám se číst183x
v Chci si koupit90x
v dalších seznamech2x