Sharpův úder přehled

Sharpův úder
https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78439/bmid_sharpuv-uder-jjQ-78439.jpg 5 132 132

Sharpe série

< 7. díl >

Sedmý příběh série o Richardu Sharpovi, nyní poručíku britské armády v době napoleonských válek, se odehrává na jaře roku 1809 v Portugalsku. Sharpe je se svými střelci a seržantem Harperem vyslán na sever do Porta, aby pomohli při evakuaci dvou žen, vdovy po britském obchodníkovi a její devatenáctileté dcery Kateřiny. Těsně před jejich příchodem však dívka zmizí a Sharpe s malým oddílem střelců uvízne ve městě obleženém postupujícími Francouzi. Spolu se skupinou portugalských vojáků se pak snaží probojovat se zpátky do britské linie a přitom je náhoda nebo osud přivede do vesnice, v níž zrádný britský důstojník ukryl Kateřinu, aby ji využil ve svých plánech. A pak se situace na portugalském bojišti změní. Velení britských sil na Pyrenejském poloostrově se ujímá sir Arthur Wellesley a Sharpe se svými střelci mu nejen pomůže vyhnat z Porta armádu maršála Soulta, ale také se účastní jejího pronásledování na sever země, kde v boji u Saltadoru, slavného mostu přes horskou soutěsku, zachrání Kateřinu a ztrestá zrádce.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Oldag
Originální název:

Sharpe's Havoc , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sharpův úder. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

Jochen77
11.09.2023 5 z 5

To je prostě můj Sharpík. Dick je borec, vždy všechno vyřeší, sice trošku později pochopí, chce ho každá žena od Uralu po Aš a je výborný bojovník. Miluji všechny díly a postupně si je dokupuji, krom jednoho už mám všechny. A hezky pomalu si je dávkuji, abych o celou sérii tak rychle nepřišel. Ano, jděte do toho, super atmosféra, akce, příroda, občas láska a spousta fajn času s touhle řadou!

Metla
28.04.2022 4 z 5

- "V tom případě půjdeme do hor, najdeme ho a postavíme ke zdi.“
„Vy ho chcete zastřelit?“
„Snad vám ho není líto, Sharpe?“
„Já bych ho radši pověsil.“ -

No ano, Richard Sharpe je vyloženě soucitný tvor - už po sedmé a pořád mě to baví. Byla jsem opět snadno vtažena do počátku 19. století, sledovala historické půtky tehdejších velmocí (tentokrát řádění Francouzů v Portugalsku) a jak do skutečných událostí zasáhne fiktivní, sympatický, nikoliv zcela kladný důstojník... Jasně, pokaždé výrazně napomůže k vítězství své strany, tedy Britů a jejich spojenců. Klasika: drobné roztržky i monumentální bitvy, náhledy k soupeřům, vymýšlení strategie, občasná improvizace, intriky padouchů a samozřejmě nesmí chybět krásné ženy, protože hlavního hrdinu je nutno vrhat z jedné náruče do druhé. Tento díl naštěstí až tolik nesází na romantiku, převažují vojenské manévry a já si tak zase doplnila informace, s jakými mě neseznámily hodiny dějepisu - byť v poněkud upravené, ovšem zatraceně čtivé verzi.
Sharpe a jeho dobrodružství pro mě zůstávají spolehlivou relaxační zónou, účinným beranidlem na případné čtenářské bloky. Nejpozději za několik měsíců se znovu setkáme, už se těším, kde a komu bude drsný poručík nakopávat zadky. 80%


kralika
04.03.2022 4 z 5

Příjemná oddychovka, u které oceňuji kromě spádného děje i historické poznámky, kde se autor doznává, jakým způsobem příběh propletl se skutečností.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sharpův úder v seznamech

v Přečtených187x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených16x
v Knihotéce122x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit9x