Shledání přehled

Shledání
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24335/bmid_shledani-nPU-24335.jpg 3 62 62

Prózy Anne Enrightové jsou pověstné ponurostí a nesmiřitelností, s níž prezentuje současné Irsko. Román se odehrává během několika týdnů života čtyřicátnice Veroniky, jež se musí vypořádat s nepříjemným úkolem – přivézt z Anglie do Irska mrtvé tělo bratra Liama, alkoholika, který spáchal sebevraždu na Brightonské pláži. Pro Veroniku není lehké vyrovnat se se smrtí milovaného bratra, mnohem hůře však zvládá vzpomínky, které jeho dobrovolný odchod ze světa vyvolal. Vzpomínky na dětství, kdy žila spolu s jedenácti sourozenci. Pro většinu dětí bývá dětství jakýmsi záchytným bodem, místem, ke kterému se mohou v myšlenkách vracet. Ne tak v případě Veroniky a jejích sourozenců. Pro ně je dětství velkou noční můrou; nešlo jen o předvídatelnou chudobu a skromné podmínky, ale především o nezájem, s nímž k nim matka přistupovala. Čekali bychom, že právě tíživá situace rodinu semkne, ale v případě Hegartyových to mělo přesně opačný efekt: ničeho se nedostávalo, ani materiálního zabezpečení, ani lásky. Nelze se pak divit, že nikdo ze sourozenců není bez následků – pijou, jsou nespokojeni v soukromém i pracovním životě, nevěří v boha, závidí si. Veronika si bohužel vybavuje i situace, kdy rodinný přítel sexuálně zneužíval jejího bratra. Její úsilí pochopit důvody bratrovy sebevraždy je nakonec korunováno úspěchem, jen díky němu se jí daří vyrovnat se s vlastní minulostí. Román získal v roce 2007 prestižní Man Bookerovu cenu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Gathering , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Shledání. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Paris2000
30.04.2021 3 z 5

Dost temná kniha.
Hrdinka této knihy, má na duši velké šrámy, přes některé se nedokáže přenést. Velké úvahy a pochmurné vzpomínky na svou rodinu - bratra, který ji zemřel a nedokáže se s tím vyrovnat.

Jestliže je člověk psychicky dole, ať knihu raději nečte.

minirock
02.10.2019 2 z 5

Potenciální čtenáři nechť se nenechají odradit mým nízkým hodnocením této knihy. Ona není špatná, možná je i výborná ale já jsem ji zřejmě nedokázal ocenit. Mám prostě rád knížky kde se něco děje a toto je kniha vzpomínek sestry na zesnulého bratra, potažmo celou rozvětvenou rodinu. Někdy jsem nedokázal rozlišit minulost od přítomnosti, postavy se mi pletly dohromady, zkrátka takové knížky nevyhledávám ale přečetl jsem ji z podnětu kamarádky ClariceL pro letošní Výzvu, za což jí děkuji.


Baushka
13.09.2019 2 z 5

Mít v hlavě to, co hlavní hrdinka, tak jsem nešťastná. Tolik chmurných myšlenek, tak nesourodé uvažování a zvláštní vnímání. Jediné zajímavé pro mě: jak moc naše fantazie a představy dotvářejí a mění naše skutečné vzpomínky. Knížka je převážně bez děje, často se přeskakuje do různých období i do představ hlavní hrdinky. Ta rozhodně nezískala žádné mé sympatie.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2007 - Booker Prize


Kniha Shledání v seznamech

v Přečtených85x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených2x
v Knihotéce83x
v Chystám se číst43x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech3x