Sibiřské drama přehled

Sibiřské drama https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13486/sibirske-drama-13486.jpg 4 35 35

Syrový milostný příběh z období ruské revoluce Imaginativní román odehrávající se na sklonku 20. let minulého století na Sibiři. Zima roku 1919, Rusko je zmítáno občanskou válkou. V malém sibiřském městečku, kde historické události doléhají s výrazným odstupem, žije ve zvláštní symbioze skupina českých legionářů, členové sekty chlystů, kastrátů, kteří považují chtíč za původ veškerého zla a mladá vdova se svým synem. Do tohoto prostředí přichází charismatický utečenec Samarin, jehož přítomnost osudovým způsobem zasáhne do života všech zúčastněných. Fascinující román o boji dobra a zla v každém z nás, o tom co je v lidském životě důležitější, velké ideje či láska, co je člověk ochoten obětovat, kam až je schopen zajít, kolik může ztratit ze své lidskosti. Z románu na nás dýchá zvláštní imaginativní atmosféra ruských klasických románů, která je u neruského autora obdivuhodná.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The people’s act of love , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sibiřské drama. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

madem
17.03.2024 3 z 5

Takže tu máme boj mezi bílými a rudými, Čechoslováky z legií, kastráti, šamana a místní lid a taky "uprchlého trestance".
Nepřijde Vám to moc? Mě chvílemi ano. A je to škoda, při pouhé polovině zúčastněných by to byl skvělý příběh.

danielavachova
27.10.2019

Asi první kniha ,kterou jsem nedočetla,možná zkusim později.


novecento
21.02.2018 4 z 5

Dobře napsaná kniha na které James Meek pracoval 10 let nekončí jen dějovým vyvrcholením, ale je také doplněna zajímavým autorovým doslovem:
Válka mění i ten nejprostší vztah. Vzniká milenecký trojúhelník: dívka flirtuje s vojákem, ale i voják flirtuje se smrtí. Každé i mírové časy jsou zárodky krutosti, utrpení a ztrát. Je jen méně pravděpodobné, že vykvetou v celé své zlé nádheře. Jsou však přítomny, čekají aby mohly vyrůst, lze je vidět a lze o nich psát. Kniha působí aktuálně proto, že náboženský fanatizmus, válka a terorismus jsou věčné. Jak to platí u všech civilizačních chorob, nutnost vypořádat se s nimi, těmi nejlepšími dostupnými prostředky nevylučuje pochopení, že tu s námi budou pořád. V počínání současného islámského sebevražedného atentátníka vidíte dokonalé splynutí postav Balašova a Samarina, v pojetí jejich oběti. Podobně jako Balašov i sebevražedný atentátník obětuje své tělo a nevinné civilisty kvůli nějakému nepostižitelnému ideálu, kvůli lásce Boha.
Kniha má pro čtenáře velký myšlenkový přesah: jak lze přežít v daleké sibiřské krajině, víra v Boha a její reálný smysl, který přechází do čistého fanatizmu-kastráti jako Boží andělé na zemi, úděl žen v této nehostinné krajině, náš stávající idealistický pohled na Československé legie v dalekém Rusku a v poslední řadě pojem kanibal není výmysl Daniela Defoa z knihy Robinson Crusoe, ale v mnoha případech účelné řešení problému jak v nehostinné krajině přežít. Knihu doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sibiřské drama v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených4x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit2x

Štítky knihy

Rusko sekty Sibiř Československé legie

Autorovy další knížky

James Meek
britská, 1962
2008  72%Sibiřské drama
2015  47%Srdce tam vtrhlo