Síla psa přehled

Síla psa https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468560/bmid_sila-psa-Acm-468560.jpg 4 146 146

Dva bratři. Jedna žena. Psychologický román z amerického severozápadu. Phil a George jsou bratři a zároveň obchodní partneři, jsou totiž spolumajitelé největšího ranče v montanském údolí. Phil je chytrý, George těžkopádný. Phil je vysoký, má ostře řezané rysy, George je podsaditý a zamlklý. Phil je vynikající šachista, vášnivý čtenář, výmluvný vypravěč; George se učí pomalu a věnuje se vedení ranče a obchodu. Krutý sadista Phil pohrdá z hloubi duše slabostí, George má naopak jemnou a láskyplnou duši. Od nejútlejšího dětství spí bratři ve stejném pokoji, a tak to trvá už téměř čtyřicet let. Když se George nečekaně ožení s mladou vdovou a přivede si ji na ranč, rozpoutá Phil nesmiřitelný boj, jen aby bratrovu novomanželku zničil. Nepočítá však s jejím nepravděpodobným ochráncem. Od prvního až naturalistického odstavce až po šokující zvrat na konci knihy vás bude Síla psa udržovat v napětí. Nové vydání románu, doplněné doslovem autorky Zkrocené hory Annie Proulxové, znamená návrat jednoho z nejvýraznějších a nejcharakterističtějších hlasů v literatuře o americkém Západě. Stejnojmenný film s Benedictem Cumberbatchem a Kirsten Dunstovou v hlavních rolích bude mít na Netflixu premiéru v prosinci. Na festivalu v Benátkách získala režisérka filmu Jane Campionová Stříbrného lva za nejlepší režii.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Power of the Dog , 1967


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Síla psa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (44)

EpochIV
18.04.2024 3 z 5

Na prvý pohľad sa zdalo že to bude kniha s ktorou trafíte klinček po hlavičke a pri čítaní si dosť pošmaknete ale opak bol pravdou. Nepodarilo sa mi vytvoriť si s postavami hlbší vzťah a celé mi to prišlo uponáhľané. Hlavne celkom podstatný zvrat príde ani o ňom neviete a už je koniec knihy. Prijal by som aj dvojnásobnú dĺžku. A nemôžem si pomôcť ale veľmi mi to pripomínalo Steinbeckov Na východ od raja.

Dáma s hrnstjm
18.03.2024 4 z 5

Hlavní síla této knihy není v příběhu, ten je v podstatě velice strohý... ale je v atmosféře. Už dlouho jsem nečetla knihu, která ve mně vyvolávala takový pocit napětí (možná až děsu!) z toho, co možná na další stránce přijde, když kolem obchází určité zlo. Velmi zajímavé pro mne byly popisy místa a času. Z postav - kromě dvou hlavních - mi vyčnívá nedostižný fantom jménem Mustang Henry, který v sobě mnoho skrývá. Bylo to skvělé čtení!


Rade
29.01.2024 4 z 5

Každopádně se mi osvědčilo, že anotace čtu maximálně do půlky, komentáře jen některé, a spíše až po četbě. Protože tenhle román s pomalu vybudovaným příběhem a zápletkou je potřeba číst bez znalostí děje. Teprve pak ho lze plně vychutnat a pomalu se přes trápení hlavních postav dobrat katarze a aspoň částečně pochopení.
Nechtěla bych věru žít na severozápadě USA v letech dvacátých, kdy soucit a empatie byly spíš na obtíž, a to se netýká jen Phila; život zde byl příliš těžký na to, aby člověk mohl příliš cítit se slabšími, nebo jim pomáhat, ať už jsou to chudáci, kteří neobstáli v životě, třeba proto, že byli chudí, hloupí, nebo jedinci neobratní a neprůbojní. Málokdo litoval indiány, vyháněné do rezervací, málokdo se zastal ponižované ženy, uráženého židovského obchodníka, nebo zkrachovalých švédských rančerů, kteří naběhli slibům o úrodné půdě.
Tím spíš nakonec v románu překvapí někdo, kdo soucítí...
V druhém sledu zaujme vztah dvou bratrů, žijících a pracujících léta bok po boku na farmě, a postupná proměna tohoto vztahu. S ženskou hrdinkou jsem tak soucítila, až mi z toho bylo občas nevolno.
A ve třetím sledu tu máme podrobnosti o fungování velkého ranče, o životě pomocných dělníků na statku, o těžké práci, o kastrování býčků a podrobně i o přírodních sceneriích, které jsou tu popisovány nejen jako krásné a monumentální, ale i jako místa drsná a nehostinná a nevlídná k žití.
Kniha vyniká složitě vystavěnými souvětími s přechodníky, takže i překlad zaslouží obdiv.
Zajímavý doslov Annie Proulx, kdy se dozvíme, že hlavní postava měla skutečný předobraz a že autor nebyl při psaní příběhu tak úplně nestranný.
-------
V románu mě zaujalo ještě něco jiného, autor se v jednom okamžiku nevyhnul z mého pohledu určitému klišé a zjednodušení (které nemohu blíž popsat, protože by to byl spoiler jako hrom) a já si uvědomila, že kniha, která vyšla v šedesátých letech minulého století, má časově blíž k době románu než k naší současnosti. A vlastně mě to docela překvapilo...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (42. týden)

17.10.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Síla psa v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených174x
ve Čtenářské výzvě30x
v Doporučených19x
v Knihotéce113x
v Chystám se číst190x
v Chci si koupit40x
v dalších seznamech1x