Silicon Valley: Tísnivé údolí přehled

Silicon Valley: Tísnivé údolí
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447478/bmid_silicon-valley-tisnive-udoli-aGo-447478.jpg 3 27 27

V knize Silicon Valley: Tísnivé údolí předkládá Anna Wiener čtenářům své vzpomínky na práci ve startupech mezi lety 2013 a 2018. Ostře zde kritizuje řadu aspektů startupové kultury a technologického odvětví a přináší zamyšlení nad rolí mobilních aplikací v našem každodenním životě. V roce 2013 ukončila tehdy pětadvacetiletá Anna Wiener práci v literární agentuře v New Yorku a v touze po lepším profesním uplatnění započala svou novou kariéru ve startupu zabývajícím se vývojem aplikace pro čtení e-knih. Po krátké době se odtud přesunula do Silicon Valley nedaleko San Franciska, kde pracovala nejprve v analytickém startupu a později v tehdy ještě málo známé společnosti GitHub, která dnes představuje přední světovou platformu pro vývoj softwaru. Autorka v knize s nadsázkou vykresluje svět startupů a dává nahlédnout do jeho zákulisí. Coby vystudovaná socioložka si všímá i různých sociologických témat, především diskriminace a obtěžování žen v převážně mužské společnosti. Silicon Valley také popisuje jako místo milionářů i bezdomovců a stranou jejího zájmu nezůstává ani urbanismus nebo přesah technologické sféry do politického života.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Ekonomie a obchod
Vydáno: , Pangea
Originální název:

Uncanny Valley , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Silicon Valley: Tísnivé údolí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

dpxcz
02.07.2022 3 z 5

Čtivě napsaná kniha, ale čekal jsem od ní trochu více. Knihy s podobnou tématikou "Překupník na Darknetu" nebo "Zlá krev" byly o parník lepší.

parxel
18.12.2021 3 z 5

Na zadní straně knihy se skví podtitul: "Kniha, která otřásla světem startupů". Upřímně dost pochybuji o tom, že tato kniha něčím otřásla. Podle mého názoru je hlavním tématem hledání svého vlastního směřování v životě, což je úděl vetšiny dospělých lidí a často je to hledání velmi obtížné.

Autorka se nebojí otevřeně přiznat svou naivitu a roli outsidera. Rovněž popisované zkušenosti působí, jak bych to vyjádřil decentně, jako takové fňukání pro nic. V moderních nadnárodních společnostech to v podstatě funguje velmi podobně a člověk musí sám sobě nastavit hranici, za kterou už nechce zajít. A to je vše. Nic víc, nic míň.

Za mne celkem dobře a čtivě napsaná kniha, avšak podle moho názoru je její dopad přeceňovám resp. je to spíše reklamní upoutávka. Rovněž v kontextu poznámek výše se domníván, že hlavní téma je poněkud jiné, než co se vám obálka snaží vnutit. Po dočtení knihy nezmoudříte, možná se nad pár body pozastavíte, ale za pár týdnu, už si stěží vybavíte něco konkrétního.


veronika.j
22.02.2021 2 z 5

Velmi zajímavé téma, děsně jsem se těšila, až si něco z oblasti Silicon Valley přečtu. Nicméně tato volba nebyla z nejlepších. Během celého čtení jsem z autorky cítila frustraci z celé oblasti technologií a IT světa, až tu frustraci přenesla i na mě. Přiznám se, že jsem se přistihla i u přeskakování některých odstavců..

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (33. týden)

09.08.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Silicon Valley: Tísnivé údolí v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených32x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce94x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

publicistika nový začátek výjimečné ženy

Autorovy knížky

Anna Wiener
americká, 1987
2020  59%Silicon Valley: Tísnivé údolí