Škvíry přehled

Škvíry
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231288/mid_skviry-231288.jpg 3 37 37

Malá Matylda nemá tušení, proč s ní nežije její maminka a kam se vůbec poděla, a velice se jí po ní stýská. Žije v panelákovém bytě s workoholickým tatínkem-režisérem, pere, vaří, nakupuje a uklízí. Potýká se s tatínkovými náladami a cítí se velice osamělá. Tatínek je pohlcen svou prací a na Matyldu si téměř nedokáže najít čas, přijde pozdě i na koncert, kde jeho dcera hraje na klavír. Matylda mu to však nemá za zlé, tatínkův fi lmařský svět ji fascinuje. Jednoho dne si Matylda při hledání sousedčiny zatoulané fretky povšimne pod schody zvláštní škvíry. Vstoupí do ní a ocitne se v jiném světě, plném obrazů zvířat a jemné hudby, světě, kde je všechno přátelštější, laskavější, kde jsou nasyceny její potřeby a kde v závěru příběhu najde svou ztracenou maminku i vysvětlení, proč musela prožít dětství bez ní....... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Škvíry. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Netopyr07
20.07.2022 3 z 5

První část knihy mi přišla výborná, čtivá, zajímavá.. pak se to nějak zvrtlo... podobnost čistě náhodná s Bylo nás pět, když to přeženu, a Péťovým snem o Indii. Čekala jsem víc o zviřátkách a jejich norách (škvírách)... No nic... ;-)

jethro.tull
28.07.2021 5 z 5

Nádherně napsaná kniha s výbornými ilustracemi. Vůbec celkově působí kniha velice sympaticky, včetně modrého písma v kombinaci s oranžovou (tak jako na ilustracích). Jako dospělý bych řešil, že v budoucnosti bude chybět jeden obraz, možná celá paní Zelená, nehledě na auto, červené lodičky atd., ale děti naštěstí tyhle věci neřeší a pro ně především byl příběh napsaný. Já jsem se při čtení bavil a obdivoval autorčinu fantazii. I když motiv škvír (dvířek), kterými se člověk dostane někam jinam, je v literatuře využíván dost často, tak to vyvažuje originalita vyprávěného příběhu.


Olg.mesi
21.11.2020 2 z 5

Příběh tolik nezaujal. Děti (6 a 8 let) moc nechápaly chování a přístup tatínka, dále všechny scény, kde se jedlo (docela smutné pomyšlení, že by takhle stolovaly bežné rodiny). Přivítaly změnu v průlezu do budoucnosti. Ke knize se nevrátíme.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2015 - Zlatá stuha (Výtvarná část: Knihy pro starší děti a mládež)


Kniha Škvíry v seznamech

v Přečtených53x
ve Čtenářské výzvě11x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

Magnesia Litera

Autorovy další knížky

Marka Míková
česká, 1959
2014  69%Škvíry
2015  93%Varvara: kniha o velrybím putování
2021  71%Kabát a kabelka
2009  86%JO537
2016  89%A smutek utek