Sladší než jed přehled

Sladší než jed
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/247662/bmid_sladsi-nez-jed-649154e8e6e66.png 4 1 1

Román psaný v rámci symbolismu, ovlivněný realismem, zobrazující každodenní život ruských vesnic. (Dva svazky v jednom. I. 263 s. -- II. 255 s.)

Literatura světová Romány
Vydáno: , František Borový
Originální název:

Слаще яда (Slašče jada) , 1912


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sladší než jed. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

PeterRainhard
06.02.2023 4 z 5

Anotace knihy je maličko nepřesná a zavádějící, obávám se a pokusím se to nejprve napravit. Děj se neodehrává na vesnici, nepopisuje každodenní život jejich obyvatel a konečně vliv symbolismu bych bez váhání označil jako nanejvýš...symbolický. Sollogub se namísto toho stylově nejvíce blíží expresionismu - se svým zájmem o lidskou psychiku, sexualitu, podvědomí, o pudovou stránku člověka.

"Sladší než jed" je v tomto ohledu pozoruhodný román, popisující lásku, či přesněji vášeň mezi dcerou bohatého měšťana a synem ze šlechtické rodiny. Soudím, že ve své době musel působit neobyčejně odvážně, ba skandálně, svým soustředěním na psychopatologii vztahu, který z původně dětské lásky, přerůstá v sexuální vášeň a (jednostrannou) závislost. Ta postupně postupuje směrem k sado-masochistickým hrám, a následně ke svému konci.

Sologub je každopádně vynikající a bystrý pozorovatel, se smyslem pro přesnou psychologii, pro jemný detail, kdy přesně použitý náznak vypoví více, než obsáhlý popis. Román samotný je poměrně rozsáhlý, nicméně dávkovaný skutečně jako jed. Pokud bude mít čas, po malých dávkách vtáhne čtenáře a už nepustí, dokud neodvede svou práci.

A že jed může být sladký? Ach ano, protože mu (je-li podáván po kapkách) možno přivyknout), lze se jím nechat celý proniknout - tak jako hlavní hrdinka, kterou otrávila láska (a vášeň) po kapkách natolik, že byla ochotná dělat... nu, ledacos. Až do sebezničení.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sladší než jed v seznamech

v Přečtených1x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x