Slečna Belle Greene přehled

Slečna Belle Greene
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529684/bmid_slecna-belle-greene-65a06063eca43.jpg 5 10 10

New York po roce 1900. Mladá dívka, fascinovaná vzácnými knihami, si zahrává s osudem a šplhá po společenském žebříčku vzhůru. Pod falešným jménem Belle da Costa Greene, pro přátele prostě Belle Greene, se stává ředitelkou pohádkové knihovny magnáta J. P. Morgana a miláčkem mezinárodní aristokracie. Ve skutečnosti je to podvodnice. Podvádí všechny a ve všem, žije v neustálé lži a přetvářce, neboť tato oslnivá dáma, vážená a uznávaná odbornice v elitním prostředí bibliofilů a nejlépe placená žena v USA, skrývá z pohledu striktně rasistické společnosti strašlivé tajemství. Ačkoli vypadá jako běloška, ve skutečnosti je Afroameričanka. Navíc je dcerou slavného černošského aktivisty, který její snahu skrýt svůj původ považuje za neodpustitelnou zradu. Společnost, jež více či méně oficiálně uplatňuje „one-drop rule“, zákon, který označuje za černocha kohokoliv, kdo má v sobě byť jedinou „kapku černošské krve“, je ale ještě nemilosrdnější. Hrdinka knihy Belle da Costa Greene zemřela v roce 1950 a své tajemství by si vzala do hrobu, nebýt kufru plného dokumentů na jedné půdě.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Belle Greene , 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Slečna Belle Greene. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Oookka
24.05.2024 5 z 5

Jako bývalá knihovnice bych moc ráda měla plat a postavení jako slečna Belle Greene, ale její život bych žít nechtěla. Příběh je nesmírně zajímavý, o pravidle jedné kapky krve jsem neměla ani tušení a o situaci Afroameričanů po zrušení otroctví jsem věděla jen o něco málo více, knihu jsem přečetla téměř jedním dechem. Přesto jsem s celkovým hodnocením trochu váhala, protože mě podvědomě něco na knize iritovalo, ale nedokažu přesně říct, co. Možná postava samotné Belle, respektive způsob, jakým autorka ztvárnila některé náročné okamžiky v jejím životě. Možná přílišný důraz na detailní popis luxusu, s nímž se Belle potkává, jako by dané období bylo charakterizováno pouze jím. Nakonec jsem se ale přiklonila k nejvyššímu hodnocení, kniha rozhodně stojí za přečtení.

dagmar7365
17.05.2024 5 z 5

Plně se ztotožňuji s komentářem holiz - detailně zachycená doba přelomu 19. a 20. století. Vůbec jsem netušila, že tato zajímavá žena existovala. Kniha se moc dobře četla a rozhodně mi rozšířila obzory.


holiz
02.05.2024 5 z 5

Knihu si užijí nejen milovníci umění (i výtvarného), knihovnice, ale i čtenáři životopisných románů. Dokonalé vykreslení dobové společnosti, plejáda slavných a významných osobností tehdejší doby, se kterými se Belle setká, to vše bravurně zakomponované do historických reálií. Silný příběh, silné ženy, doporučuji všem .

všechny komentáře

Související novinky (1)

Tiché hlasy, Královský život a další knižní novinky (10. týden)

03.03.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Slečna Belle Greene v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených10x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce46x
v Chystám se číst112x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech1x

Autorovy knížky

Alexandra Lapierre
francouzská, 1955
2024  94%Slečna Belle Greene