Služka - Tvrdá práce, nízký plat a matčina vůle přežít přehled

Služka - Tvrdá práce, nízký plat a matčina vůle přežít https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525937/bmid_sluzka-tvrda-prace-nizky-plat-a-mat-654c80391008d.jpg 4 14 14

Služka je emocionálně drsná, mistrně napsaná výpověď o autentických letech, které autorka přežila jako uklízečka ve službách pro americkou vyšší střední vrstvu. Úklid v tomto smyslu znamenalo být „neviditelná jako duch“, být tichým svědkem úspěchů, tragédií a nejhlubších tajemství svých klientů, ale současně být přehlíženým, někdy ponižovaným, ale hlavně ignorovaným člověkem. Přitom se však snaží vyhrabat ze své sociální mizérie, bojovat o své lidství a dostat se ke studiu na vysoké škole. Je to dílo o tom, jak člověk dokáže díky své nezdolné houževnatosti překonat příkoří života na potravinových lístcích, podpůrných sociálních programech, ale překonat i odcizenost svých nejbližších. Nad vše ostatní je příběh Stephanie Landové obrazem odvrácené strany tzv. amerického snu, kde být chudým znamená být poznačeným stigmatem. ***** Kniha byla podkladem úspěšného seriálu společnosti Netflix, který si prohlédlo 67 milionů domácností na celém světě.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Timy Partners
Originální název:

Maid: Hard Work, Low Pay, and a Mother's Will to Survive , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Služka - Tvrdá práce, nízký plat a matčina vůle přežít. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

malýčtenář
18.05.2024 5 z 5

S napětím jsem četla pravdivý příběh autorky, která líčí svůj vlastní život v Americe, kde se snaží jen vlastní vůli přežít a zajistit lepší život nejen sobě , ale své malé dcerušce. Fascinující je popis, jak těžký je život, když člověk nemá žádné zázemí a nikoho blízkého, kdo by mohl pomoci. Odhaluje nám jak funguje sociální zabezpečení pro svobodné matky. A to se říká, že Amerika je zemí vysněnou, kde každý může být šťastný. Příběh mě dost fascinoval, jaká je pravda.

Hobo
17.05.2024 3 z 5

Zajímavé srovnání s americkým sociálním systémem, který opravdu nepovzbuzuje, aby na něj člověk spoléhal.


kiraa
14.05.2024 3 z 5

Zajímavá sonda do života jedný samoživitelky. Sociální drama ze skutečnýho světa na americkým zapadákově aneb ne všude je blaze jako v Beverly Hills.
Příběh samotný autorky, u níž se sudičky při výběru taty a mamy moc nepochlapily. Nepoužitelní rodiče a v zádech násilnický alkoholik, který si z holky udělal karavanovou rohožku. Jen krůček k tomu jak skončit na kartonech a s fetem pod mostem. I s tříletou dcerou.
Ve vší kráse je zde popsán úžasný americký sociální systém. Lahůdka, kterou bych nechtěla nikdy ochutnat.
Zpočátku návyková věc, ale s postupem času trochu upadající děj. Neustálé se točení v kruhu mezi kbelíky špíny, plísní, odpornými pelechy a zasviněnými hajzlíky. Dům od domu. Dlouhé čekání, jestli se z toho holka vyuklízí.
Musím přiznat, že už od půlky mě nudil ten věčný kolotoč malých úspěchů záhy vykoupených dalším průšvihem.
Za mě průměr. Zkusím film (Netflix), asi po dlouhý době lepší než papír.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Poslední gambit, Kéž bys tu byl a další knižní novinky (46. týden)

12.11.2023


Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Služka - Tvrdá práce, nízký plat a matčina vůle přežít v seznamech

v Přečtených21x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst23x
v Chci si koupit13x