Šógun přehled

Šógun
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473577/sogun-io5-473577.jpg 5 862 862

Asijská sága série

1. díl >

Japonsko 1600. V neznámom mori stroskotala holandská plachetnica 'Erasmus'. Z posádky sa zachránil hlavný kormidelník John Blackthorne a niekoľko námorníkov. Dozvedajú sa, že je to Japonsko. Už pred desaťročiami tu pristáli Španieli a Portugalci – najprv misionári, potom obchodníci. Úzkostlivo strážili námornú cestu do Japonska. Námorníkom hrozí smrť. Regent Toranaga však nemá rád misionárov ani obchodníkov. 73-035-79... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Smena
Originální název:

Shogun , 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šógun. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (164)

Mona-Lisa
předevčírem 5 z 5

65 hodin poslechu ve společnosti tohoto eposu.
Šógun je opravdu rozsáhlá bichle, která si dala za úkol nejenom ti předestřít osudy mnoha, MNOHA postav, ale zaplavit tě i tisícem zvyklostí, historickými souvislostmi a hlavně naprosto jiným pojetím života s smrti.

Je to 15. století, kdy si svět mezi sebou díky zámořským výpravám a ovládnutím obchodu rozdělovali Portugalci, Španělé, Nizozemci a Angličani.
I když se celá kniha odehrává v Japonsku, díky vzpomínkám jednotlivých postav a snaze knihy narvat ti do hlavy historický kontext - nejsi politiky a mocenských čachrů ušetřen a dostaneš se i do Evropy.

Zabere ti spousty času to vstřebat - ať už přečíst nebo poslouchat.
Já doporučuju přednes Pavla Soukupa. Na audiotéce to máš v rámci předplatného v ceně zdarma.

Geniální koncept knížky podle mě tkví v tom, že si vržen do děje/Japonska spolu s Angličanem -Johnem Blackthornem, který tu na své lodi ztroskotá. A čučíš na všechno v němém úžasu jak on. Sotva se oklepeš ze skoro utopení, kosí ti kamarády, seberou ti důstojnost, vyštárají tajemství a lup- najednou si to rozmyslí a jsi jeden z nich. JUPÍ!! Počkej, nebo ne? Cpou ti do postele cizi ženské a ty jsi křesťan. Zakážou ti maso, dají ti deadline pro naučení jejich řeči a ke všemu se přichomítneš k velkému převratu a možná válce.
Dlouho na to nezapomenu, takových knížek přečteš pár za život. Že tě vzdělají, rozšíří ti obzory, omráčí tě napětím, vezmou ti dech bojovými scénami a zvraty, zapojí tvoje mozkové buňky množstvím postav, bolí tě pusa od peprných vtipných dialogu.

Je to za mě veledílo srovnatelné se Hrou o trůny, fakt špica. Hrozně moc pohledů postav, jejich minulost, propojení. Jejich jiná kultura je dechberoucí.

Elapheg
04.06.2024 5 z 5

Na tento román jsem byl moc zvědavý při jeho koupi a tak hned, jak jsem dočetl jinou rozečtenou knihu, padla volba jen na něj: na Šóguna od Jamese Clavella.
Kniha pojednává o posádce holandské lodi Erasmus, která při pokusu obeplout svět v roce 1600, ztroskotá u japonských ostrovů. Na lodi se rovněž nachází anglický lodivod John Blackthorne. Posádka je zachráněna, ale Japonci s nimi ze začátku zachází jako s barbary. Nicméně John Blackthorne dostane možnost přes jezuitského překladatele vysvětlit, jak a proč se do Japonska dostali a jaké mají úmysly, protože loď Erasmus má na palubě děla. Začátky jsou pro anglického lodivoda velmi krušné, ale právě jeho znalosti ohledně námořních cest a válečného umění na moři budou chtít využít i mocní vládci tehdejšího feudálního Japonska, kteří jsou spolu na meče doslova. Celá posádka se stává zajatci japonských ostrovů, jak byl o tom seriál za komančů v osmdesátých letech myslím. Kniha pojednává o střetu dvou naprosto odlišných kultur a i o dvou typech křesťanského smýšlení a nepřátelství a sice katolíků, jezuitů a protestantů, takže Blackthorne, protestant, je trnem v oku ještě mnoha jezuitům, kteří jsou na území Japonska. Kniha je plná intrik, evropský náhled na život a smrt je konfrontován se samurajskými hodnotami a jejich náhledem na život a smrt. Kniha je to velmi poutavá i poučná. Má sice slabší místa, kde se toho zase tolik neděje, ale to je hojně vykompenzováno zbylou částí knihy. Je to mé první knižní setkání s japonskou kulturou, ale zároveň i kniha s nějvětším počtem stran pro mne doposavaď. Je to ale věrná výpověď o tom, jak tehdejší Japonci smýšleli a je to velice zajímavé, pro nás Evropany mnohdy nepochopitelné, tedy ne zcela. Je zde krásně zpodoben tehdejší samurajský kodex pro povinnost, oddanost, ale i nasledký spojené s tím, kam vede odhalená zrada na lenním pánovi. John Blackthorne mi byl velmi sympatický, stejně jako jiní hrdinové tohoto velkolepého románu a mně bylo velkou ctí tuto knihu moci číst, je zde rovněž dobře popsán vzestup Johna Blackthorna na společenském žebříčku v Japonsku se všemi poctami, ale i povinnostmi. Rovněž jeho katarze náhledu na japonský způsob života z pohledu Evropana je úchvatný, ale nejlepší jsou ty mocenské boje o tom, kdo bude nakonec panovníkem Japonska. Sám jsem katolík, ale i mne tato kniha mnohokráte přivedla k vlastnímu pousouzení životní filozofie, křesťan v 16 století kontra buddhista v 16. století, jaké svině byli i tehdejší církevní mocnáři, jací lvi se před japonskými panovníky tvářili jako beránci. Jak to nakonec dopadne, to už si přečtěte sami. Kniha má velice dobře vystavěný děj, kde se neustále něco děje, i přes silný samurajský kodex, mnohdy vítězí ambice a touha po moci, intrik je zde velmi mnoho. Když knihu čtete, ocitáte se zároveň ve feudálním Japonsku a smrt hrozí z každé strany dnes a denně. Jednoznačně pět hvězd a doporučení. Ještě, že mám knihy Taikó a Musaši, ale na ty dojde až jindy. :-)


dasa6360
22.05.2024 5 z 5

Autora i knihu mi kdysi doporučil jeden můj kamarád, čímž mu velice děkuji! Šóguna hodnotím jako mistrovské dílo s napínavým a dojemným příběhem, který mi přinesl detailní vhled do jedné z nejzajímavějších kultur světa. Autor v něm popisuje japonské zvyky, náboženství, společenské struktury i morální hodnoty.

I když je kniha rozsáhlá, je poutavá a čtivá. Clavell měl navíc schopnost vykreslit veškerou složitost lidských emocí a kulturních střetů, a tak se pro mě Šógun zařadil mezi knihy, na které nikdy nezapomenu.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024


Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šógun v seznamech

v Právě čtených52x
v Přečtených1 165x
ve Čtenářské výzvě119x
v Doporučených168x
v Knihotéce377x
v Chystám se číst678x
v Chci si koupit180x
v dalších seznamech13x