Soudce a jeho kat / Podezření / Slib přehled

Soudce a jeho kat / Podezření / Slib
https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56299/soudce-a-jeho-kat-56299.jpg 4 106 106

V tomto vydání vycházejí tři Dürrenmattovy romány: Soudce a jeho kat (1951), Podezření (1952) a Slib (1958) v překladu Jaromíra Povejšila. Dürrenmatt ve všech třech románech výrazně překročil rámec detektivky a spíše se věnoval svým postavám, jejich motivům a filozofii jejich konání a nezapřel svou pověst světového dramatika – rozvíjí před námi napínavá kriminální dramata s hlubokým filozofickým podtextem. O jejich kvalitě svědčí mimo jiné i skutečnost, že podle námětů dvou z nich vznikly neméně úspěšné filmy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Der Richter und sein Henker / Der Verdacht / Das Versprechen


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soudce a jeho kat / Podezření / Slib. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Zelený_Drak
25.11.2023

Na knihu jsem narazila náhodou, nic jsem od ní nečekala a byla jsem příjemně překvapená. Je to první kniha od Švýcara, kterou jsem četla. První novela jsem si říkala, dobře, proč ne, trochu průhledné ale pěkné, druhou jsem si říkala, dobře, průhledné, ale tohle jsem ještě nečetla, přitom je to dobrý námět, hon na nacisty musel být po válce celkem téma. Třetí novela, to bylo konečně překvapení. Škoda, že neznám film a tak mi asi utekla spousta cílených narážek. Něco je zbytečně podrobné, něco skoro málo, něco je výborně vylíčené. Za jednu z nejpovedenějších scén považuji vyprávění staré dámy v nemocnici, pro kterou celý život neexistovalo nic důležitějšího než se trumfovat se sestrou. Vracet se ke knize nebudu, ale také by mi nevadilo přečíst si od autora něco dalšího.

Laaca
05.11.2023 4 z 5

Obrovské překvapení. Vůbec nevím, jak jsem k této knížce přišel. Možná jsem ji bezděčně sebral v nějaké knihobudce nebo prostě někde ležela, nevím. Obálka tuctová. Ani nevím, proč jsem se nakonec začetl. Detektivky normálně nečtu. Ale dobře jsem udělal. Všechny tři příběhy jsou opravdu strhující. A přitom to není povrchní či plytké čtení. To ani náhodou. Rešené problémy jsou mnohovrstevnané. Postavy propracované. Navíc se ve všech příbězích se důkladně zkoumá nějaký aspekt lidského nitra. Jde částečně o detektivky a částečně o psychologické novely. Kdyby šlo, hodnotil bych 4,5 hvězdičky.


Pawlisman
27.07.2023 5 z 5

Detektivní, napínavé, originální jazyk, neotřelé sic klasické, obohaceno myšlenkami, určitě nadprůměrná krimi. skoro až thriller. Pro mě osobně se povídky lepšily od pevní až k nejlepší třetí s nejvíce napětím. Všechny jakoby mají podobný sled, divně se čtoucí prvních 5-10 stran zakončené vždy 1-2 stranami, kde vůbec sloh ani obsah nechápu a pak najednou rozjasnění a jedeme. Přežijte začátek příběhů a pak již pojedete z kopce :)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Soudce a jeho kat / Podezření / Slib v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených150x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených12x
v Knihotéce161x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

detektivní a krimi romány zfilmováno švýcarská literatura poválečná doba

Autorovy další knížky

Friedrich Dürrenmatt
švýcarská, 1921 - 1990
2001  86%Soudce a jeho kat
2018  85%Návštěva staré dámy
1964  90%Slib
1989  87%Soudce a jeho kat / Podezření / Slib
1963  85%Fyzikové