Spisovatel a jeho přízraky přehled

Spisovatel a jeho přízraky https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20853/mid_spisovatel-a-jeho-prizraky-88E-20853.jpg 5 19 19

Esejistický protějšek románů argentinského spisovatele a svérázného filozofa. Sám autor říká: „Tato kniha je celá variacemi na jediné téma, téma, které je mou posedlostí od chvíle, kdy jsem začal psát: proč, jak a nač se píše beletrie?“ Odpověď není formulována ve formě ucelené teorie, knihu tvoří střípky, úvahy, komentáře k citátům, podobné spisovatelskému deníku. Na rozdíl od některých jiných Sabatových esejů, reagujících na dobové společenské problémy, tato sbírka nijak nezastarává, neboť odráží základní problémy spisovatelského řemesla a lidského osudu vůbec.... celý text

Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

El escritor y sus fantasmas , 1963


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spisovatel a jeho přízraky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Janek
17.05.2021 4 z 5

Fragmenty v duchu Pascalových Myšlenek jistě potěší milovníky literatury.
Je velká škoda, že mnohé z autorů a mnohá z děl, na která autor odkazuje, neznám. Pak by byl literární zážitek z knížky pro mě ještě mnohem větší.

Knišíl
07.08.2020 5 z 5

Myslím, že existuje málo lepších esejů o literatuře, než které obsahuje právě Sabatova knížka. Co je literární fikce? Proč ji čteme? Je v ní obsažena pravda? Jen malá ukázka:
Jeden z paradoxů fikce
"Pro dobrý román je příznačné, že nás strhne do svého světa, že se do něho ponoříme a izolujeme se od skutečnosti do té míry, že na ni zapomeneme. A přitom nám odhaluje právě skutečnost, jež nás obklopuje!" (s. 156)


zanetkov77
30.01.2020 4 z 5

„Lidé píší fikce, protože jsou tělesní, protože jsou nedokonalí. Bůh romány nepíše.“

Argentinský spisovatel Ernesto Sabato sestavil krátké fragmenty, ve kterých se zabývá zajímavými otázkami a úvahami, souvisejícími především s literaturou, a to argentinskou i jinou, románem, spisovatelem a jeho postavami, fikční realitou, literárními přístupy i filozofickými úvahami. Soustředí se vpravdě hlavně na román, jeho proměnlivost a nemožnost přesné definice, jeho pojetí pravdivosti a proměny jeho vnímání. Pokud rádi rozjímáte nad literaturou trochu metafyzicky, určitě tu, tak jako já, najdete spoustu myšlenek a materiálu k přemýšlení. A taky se třeba začnete více zajímat o argentinskou literaturu, pokud jste tak ještě neučinili.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Spisovatel a jeho přízraky v seznamech

v Přečtených22x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

eseje argentinská literatura hispanoamerická literatura teorie románu

Autorovy další knížky

Ernesto Sabato
argentinská, 1911 - 2011
1984  82%Kniha o hrdinech a hrobech
2002  92%Spisovatel a jeho přízraky
1965  83%Tunel samoty
2002  98%Abaddón zhoubce
2018  100%Rezistencia