Srdce tajgy přehled

Srdce tajgy
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499078/bmid_srdce-tajgy-eiP-499078.jpeg 5 17 17

Historický fantasy román ze středověkého Ruska Píše se rok 1455. Moskevské velkoknížectví sílí, pohlcuje okolní území a šíří se směrem na východ — tam, kde se pod svahy Uralu rozkládá jiný, prastarý a děsivý svět. Nad vrcholky Kamenného pásu září pichlavá pohanská souhvězdí, temena vrchů se ježí palisádami hradišť, ze země ční nespočetné modly a v černých hlubinách hvozdů se dosud ukrývají podivné bytosti… Srdce tajgy je velkolepá historická freska s nádechem pohanské i křesťanské mystiky: skutečná brána do jiných, téměř zapomenutých dob. Především se však jedná o příběh lidí, kteří neochvějně — byť nezřídka marně — čelí osudu a jeho nezvratnosti. Román se téměř ihned po vydání v roce 2003 stal zásadní událostí na poli ruské literatury. Získal řadu ocenění a svému autorovi otevřel bránu mezi nejuznávanější ruské spisovatele současnosti. V roce 2022 přichází do kin také jeho filmové zpracování — jeden z nejvýpravnějších snímků v dějinách ruské kinematografie.... celý text

Literatura světová Fantasy Historické romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Сердце Пармы, или Чердынь - княгиня гор , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srdce tajgy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

zuzad
04.01.2024 5 z 5

Upřímně jsem na prvních stránkách nevěděla, co čekat. Trochu mě, pravda, ovlivnilo, že jde údajně o fantasy a tu já nemusím. Nicméně mé obavy se posléze rozptýlily a já se nechala unášet dějem až k samému konci,kdy mi bylo líto, že kniha již nepokračuje. I přes neustálé krvavé zteče je to totiž kniha dobře čtivá, poučná a i když většina hrdinů je zde záhy zabita, pár jich zůstává delší dobu a můžeme tak sledovat jejich osudy. Že nebyl přiložen slovníček vysvětlivek, mi nevadilo. Autor něco vysvětlí, něco si lze domyslet.

zsykorova
26.12.2023 4 z 5

Čtení této knížky jsem dlouho odkládala, protože jsem se bála její délky, ale zakousla jsem se do toho a nepustila. Přiznám se ale, že jsem čekala něco jiného. Pak jsem si ale na příběh zvykla a zajímalo mě, jak to dopadne. Občas jsem se ztrácela ve velkém množství postav, ale jedná se o zajímavý pohled do mě neznámých krajin.


braunerova
01.12.2023 3 z 5

Mé počáteční velké nadšení postupně upadalo. V jedné diskuzi jsem četl, že kniha splňuje hlavní znaky velké ruské klasiky - rozvláčné vyprávění, zimu, alkohol, beznaděj a zmar. Co se týče historické hodnověrnosti, autor byl odkázán na legendy, kusé informace v kronikách, několik jmen a doložené moskevské tažení knížete Starodubského proti Permu v roce 1472. Vše ostatní zřejmě budou jen autorovi fantazie, historická poznámka bohužel chybí. Ve vyprávění se vyskytuje množství etnografických, geografických a mytologických pojmů a ugrofinských a archaických slov, ale žádné vysvětlivky, slovníček nebo mapa.

Část čtvrtá slouží především k ospravedlnění autorova světonázoru, že boj za svobodu nemá smysl a lepší je být další gubernií ruské říše, protože "nas mnogo". Toto myšlení v Rusku přetrvalo od 15. století až do dneška, momentálně se o tom Rusové snaží přesvedčit Ukrajince. Tato poslední část mě vysloveně nudila, dočetl jsem jen s přemáháním.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Ticho a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Srdce tajgy v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených17x
v Doporučených3x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst60x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech1x