Stíhací peruť na Guadalcanalu přehled

Stíhací peruť na Guadalcanalu https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/241548/bmid_stihaci-perut-na-guadalcanalu-241548.jpg 4 4 4

Dramatické svědectví o mužích vynikající 212. stíhací perutě námořní pěchoty a všech, kteří s nimi bojovali na Guadalcanalu - Ti kteří porazili v nerovném boji japonské jednotky, fanaticky bránící své pozice na Guadalcanalu. Též o jejich legendárním veliteli Haroldu Bauerovi, jemuž byla posmrtně udělena Medaile cti. Rukopis vznikl na základě rozhovorů s účastníky bojových operací o strategicky důležitý ostrov Guadalcanal v roce 1942 krátce po jejich návratu domů. Zachycuje autentické příběhy vzrušujících, smrtelně nebezpečných vzdušných soubojů, jak mu je vyprávěli ti, kteří byli v centru dění. Svěřují se se svými nejniternějšími pocity - se strachem i odhodláním porazit Japonce. Tento unikátní rukopis se po smrti Maxe Branda (F.S.Fausta) ztratil a teprve po půlstoletí se ukázalo, že jedna kopie existuje.... celý text

Literatura faktu Vojenství
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Fighter squadron at Guadalcanal , 1996


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stíhací peruť na Guadalcanalu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Filatov
04.09.2023 4 z 5

Obětavost a absolutní nasazení těchto chlapíků na jednom z rozhodujících míst bojů v Pacifiku. Dvěstědvanáctka má své hrdiny a velká jména, díky kterým se tento ostrov udržel a nemyslím pouze piloty ale i celou pozemní posádku a všechny ostatní.

Inozuka
01.11.2020 3 z 5

Četl jsem jako oral history doplněk k Hubáčkovu Vítězství v Pacifiku. Na knize je cenné, že vznikla krátce po nasazení 212. stíhací perutě námořní pěchoty na Guadalcanalu a obsahuje proto syrové a neupravené svědectví o bojích na tomto tichomořském ostrově. To je ale paradoxně i slabinou knihy, která je vlastně takovou neučesanou reportáží se všemi nedostatky, které k tomu patří: neobjektivitou a značnou roztěkaností. Z toho důvodu se kniha nečte zrovna lehce, je mírně zmatená a krapet propagandistická. Výsledku nepřispívá i dost kostrbatý překlad (letadlo opravdu nemá poklop, ale kryt kabiny) a některé faktické chyby (zero není typově G4M, ale A6M a japonská puška Arisaka opravdu nemá ráži 25 mm). Takže jako doplněk k jinému textu zajímavé, jinak ale v rámci oral history válečných knih spíš slabší.


Tclaw
07.05.2019 5 z 5

Tak tohle je přesně ten druh knih, které mám rád. Zkraje jsem si zvykal na autorův styl psaní, ale pak se to najednou poddalo. Kniha je sice o letecké jednotce, nicméně nechybí krom vylíčení bojových akcí i trochu té omáčky okolo. Tudíž se čtenáři dostane i širšího pohledu na věc než jen suchého konstatování, že "toho a toho dne bylo sestřeleno XX nepřátel při ztrátě XX vlastních". Nejlepší je pak fakt, že je to víceméně vše pravdivé.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Stíhací peruť na Guadalcanalu v seznamech

v Přečtených5x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst1x