Strakonický dudák aneb Hody divých žen přehled

Strakonický dudák aneb Hody divých žen https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/230568/bmid_strakonicky-dudak-aneb-hody-divych--L8X-230568.jpg 3 935 935

Báchorka J. K. Tyla, která vychází z české folklorní tradice a která dosáhla největší popularity. Švandova matka, lesní víla Rosana, vyprosí pro svého syna, aby jeho dudy dostaly nadpřirozenou moc. Švanda jejich mámení podlehne a odejde z vesnice do ciziny. Zapře přitom i svou lásku k Dorotce, ale její oddanost společně s matčinou obětavostí ho nakonec vymaní z moci divých žen a Švanda se vrací do rodné vesnice i ke své Dorotce. Její milostný cit - obdobně jako mateřská láska lesní víly Rosany – má vykupující hodnotu. Je podobou domova, ochrany.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strakonický dudák aneb Hody divých žen. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (103)

aktijnov
03.04.2024 3 z 5

Pohádka o lásce, která byla nejdřív zakázaná, pak vzdálená a nedostupná.

KajusaKil
29.03.2024 3 z 5

/povinná četba/ - tohle dílo mi příliš nesedlo, ale Tylův život byl zajímavý, takže to je velká výhoda k maturitě, kde zabírá rozbor díla minimum času. Na mě příliš zdlouhavá kniha s mnoha postavami.


ZaOndra
28.02.2024 3 z 5

6/10
Strakonický dudák Josefa Kajetána Tyla je dojemný příběh o lásce, cti a vlastenectví. Tylův poetický jazyk a mistrné vykreslení lidových tradic dodávají dílu neodolatelný charakter.
Příběh Švandy dudáka, který se vydává do světa hledat štěstí, je plný napínavých zvratů a humorných momentů. Tyl s bravurou zobrazuje kontrast mezi venkovským a městským prostředím a s jemnou ironií kritizuje pokrytectví a snobismus tehdejší společnosti. Velmi oceňuji Tylovo využití folklórních prvků, které dodávají příběhu autentičnost a hloubku. Písně a tance začleněné do děje umocňují emoce a podtrhují krásu lidové kultury.
Celkově hodnotím Strakonického dudáka jako kvalitní dílo s historickým a kulturním významem. Avšak archaický jazyk a schematičnost postav mohou pro některé čtenáře představovat překážku.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Strakonický dudák aneb Hody divých žen v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených1 647x
ve Čtenářské výzvě164x
v Doporučených14x
v Knihotéce161x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech7x