Strážci slunce přehled

Strážci slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519549/bmid_strazci-slunce-6578822b2b9f6.png 5 17 17

Na začátku nové dekády musí být energie Slunce obnovena, aby Sol mohl dál strážit oblohu a držet zlé bohy na uzdě. Deset polobohů ve věku od třinácti do osmnácti let vybere sám Sol jako ty nejvhodnější soutěžící v Sunbearer Trials. Vítěz vnese světlo a život do všech chrámů v Reino del Sol, ale poraženým se dostane cti nejvyšší – budou obětováni Solu a jejich těla použita jako pohon pro Sluneční kameny, čímž ochrání svůj lid. Teo se Zkoušky nikdy nebál. Bál se o ty ostatní. O svou nejlepší kamarádku Niyu, protože volba může padnout i na ni. A dokonce i o Aurelia, Teova bývalého přítele a nyní soupeře. Ale pak si Sol vybere poloboha, který nepatří mezi ty, na něž všichni sázeli. Ve skutečnosti si vybere dva: Xio, třináctileté dítě boha smůly, a Tea. Musí soutěžit v pěti záhadných Zkouškách proti polobohům, kteří jsou silnější a daleko lépe vycvičení. Bojují přitom nejen o slávu, ale především o život. Doporučený věk 13+... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Sunbearer Trials , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strážci slunce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

pleybe
10.05.2024 5 z 5

Téhle knížky jsem se trochu bála, ale wow! Příjemně mě překvapila a nakonec jsem se začetla tak moc, že jsem se od ní vůbec nedokázala odtrhnout.

Strážci slunce jsou neotřelou kombinací mytologie, napínavé akce, queer problematiky a v neposlední řadě i romantiky. V mnoha ohledech vnáší do oblasti české překladové literatury spoustu nového stejně jako Kluci ze hřbitova, které ovšem (aspoň za mě) tato kniha naprosto překonala. Velmi oceňuji ztematizování latinskoamerické mytologie, se kterou jsem jako česká čtenářka doposud nepřišla nijak do styku a která mi připadala velmi zajímavá. Vedle antické a příp. egyptské mytologie je to v našem prostředí zkrátka něco nového a neokoukaného.

Akční linka mi trošku připomínala takový mix Percyho Jacksona a Hunger Games. Ale neskutečně mě to bavilo, byla jsem napnutá jako struna od začátku do konce a sledovat měnící se pořadí jednotlivých účastníků zkoušek bylo něco na moje nervy – udržet se a nepřetočit na konec knihy, abych zjistila, jak to dopadne, mi dalo vážně zabrat.

Tematizace queer identity, problémů, které s sebou přináší, a vůbec celkově prezentace LGBT+ komunity jsou v knize velmi podobné tomu, jak to známe z Kluků ze hřbitova. Nenásilnou formou jsme konfrontováni s trans hrdinou, nebinaritou i homosexuální orientací. Musím říct, že do formy, jakou je napsaný Teo, jsem se neskutečně zamilovala. Pohled do jeho nitra je psán velmi nenuceně a přirozeně, až jsem měla pocit, že je Teo můj reálný kamarád. Celkově jsou všechny postavy psány velmi reálně a lidsky, nikoliv černobíle, nýbrž se všemi svými klady i zápory, až jsem si dokonce oblíbila i ty „záporné“.

Romantika mezi Teem a Aureliem zde sice zatím není prakticky vůbec rozvedená, ale semínka už jsou slušně zaseta a já se těším na pokračování, ve kterém se snad ještě více sblíží a my se v této rovině (doufám) dočkáme něčeho pořádného!

Konec knihy je částečně otevřený, ale vzhledem k tomu, že se plánuje pokračování, jsem relativně spokojená. Některé věci by možná chtěly trochu více objasnit a dovysvětlit už teď, ale pevně věřím, že se odpovědí na své otázky dočkám v druhém dílu. Už aby tu byl!

Ronnie68
21.04.2024 5 z 5

Mytologii zbožňuji... zde je předvedena krapet jinak ... ale příběh tak utváří.... hlavní hrdia Teo (polobůh) mě dostal a fandila jsem mu ... kniha pohltí už od začátku a nepustí do konce ... jedná se o otevřený konec (vpád nenáviděných Obsidiánových), který naznačil, že bude i pokračování (a na to se těším) ... za mě vřele doporučuji....


Grohlinka
18.04.2024 4 z 5

Do knihy se mi úplně nechtělo, protože jsem věděla o otevřeném konci, druhy díl má vyjít v originále na podzim, takže nějaký čas potrvá, než se dočkáme pokračování.

Ale tak sympatického hrdinu, kterému nechybí sebereflexe jako je Teo jsem dlouho nezažila. Niya je prostě skvělá borka.

Čekala jsem trochu Riordana s neotřelým zasazením a přesně to jsem dostala. Krásné, bavila jsem se od začátku do konce.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dny v knihkupectví Morisaki, Pavučina lstí a další knižní novinky (7. týden)

11.02.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Strážci slunce v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

mytologie pro dospívající mládež (young adult) LGBT, queer, LGBT+

Autorovy další knížky

Aiden Thomas
americká
2022  78%Kluci ze hřbitova
2024  91%Strážci slunce