Strýček Váňa přehled

Strýček Váňa https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502466/bmid_strycek-vana-IPP-502466.jpg 4 146 146

Ruské drama z přelomu 19. a 20. století o smyslu lidského života. Součást souboru šesti brožovaných knížek v kazetě. Čtyři nejznámější hry A. P. Čechova doprovází Mrožkova hra Hrbáč a vzpomínky na Čechova a Mrožka na českém jevišti. (Soupis incenací her Čechova a Mrožka). ISBN 80-86216-08-X (soubor, 6 svazků)

Vydáno: , Artur
Originální název:

Ďaďa Vaňa , 1897


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strýček Váňa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (18)

mirektrubak
01.07.2023 4 z 5

"JELENA: Každý nadává na mého muže, všichni se na mne dívají s účastí: chuděrka, má starého muže! Ten soucit se mnou - velice dobře tomu rozumím! Teď zrovna to říkal Astrov: všichni nerozvážně ničíte lesy a brzo na zemi nezůstane nic. Stejně nerozvážně ničíte člověka a brzo vaší zásluhou nebude na světě ani věrnost, ani čistota, ani schopnost obětovat se. Proč vy nemůžete klidně vidět ženu, když není vaše? Protože - ten doktor má pravdu - všichni jste posedlí ničivou vášní. Není vám líto ani lesů, ani ptáků, ani žen, dokonce ani sebe samých navzájem..."

Mám pocit, že Strýček Váňa je z Čechovových her (těch co jsem viděl, slyšel nebo četl) ta nejvíc dojemná a intimní, jaksi nejvíc zasahující. Ale zároveň mě tím nejvíc štve, jako by Čechov ve Váňovi prostě tlačil na pilu až příliš, až příliš manipulativně mi s patosem předkládal utrápeného dobráka Váňu a šedou myšku Soňu, abych je politoval a případně se zastyděl za nějaké ty Váni a Soni v mém okolí, které v jejich životabídě bez povšimnutí zanechávám jejich osudu. Řekl bych, že tahle podvojnost dává svobodu a hodně prostoru inscenátorům: aktéry hry lze na jevišti představit jako směšné, groteskní i tiše hrdinské figury.
(Nakonec ale bylo právě tohle napětí pro moje čtení textu podstatné. Pozoroval jsem životem utlučenou dvojici a zároveň jsem pozoroval sebe, jak je pozoruju :-).

Ale není to jen Soňa a strejček Váňa, kteří jsou uvězněni v limitech svých životů. A nejde pouze o vnějškové okolnosti, snad každá z postav vypadá - minimálně občas -, že by ráda žila jinak, překročila vlastní sebestředný horizont a vykročila k druhým. Ale zlozvyk sebestylizace je bezpečný přístav a sdílení se bližním je pokaždé riskantní podník. A tak nezůstane než u náznaků a následuje rychlý návrat do své role. A sobec tak zůstává sobcem, koketa koketou, nihilista nihilistou ... a ti trpně všechno snášející zůstanou i dál trpně všechno snášejícími.

"SOŇA: Uslyšíme anděly, všude bude plno světla, uvidíme, jak všechno zlo téhle země, všechno naše utrpení se rozplyne v milosrdenství, které se rozestře nad celým světem, a poznáme život tichý, něžný a sladký jako píseň. Věřím tomu, věřím..."

Fidibus
24.05.2023 2 z 5

Rozhlasová hra, jejíž téma i hrdinové mi přišli spíš tragičtí. Opět složité rodinné vztahy, tlachání o ničem, protiklad venkovanů a měšťáků, tradice versus moderna. Výsledně mi to moc nedalo.


Isew
14.04.2023 5 z 5

Čechov měl dar popsat realitu ruského venkova a absurditu zbytečných lidských životů, které se žijí jen tak ze setrvačnosti. Nudu a zmar bez vidiny lepších zítřků. Strýček Váňa to jen dokládá. Všeobecný pesimismus a neporozumění. V jeho hlavních dramatech se sice opakují motivy zbytečných lidských životů, ale každá hra je svébytná. Velmi oceňuji propracovanou psychologii postav, která je u Čechova standardem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Když člověk nemůže žít normálně, tak žije pro přelud. Je to pořád lepší než nic.


Kniha Strýček Váňa v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených226x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených6x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit9x

Autorovy další knížky

Anton Pavlovič Čechov
ruská, 1860 - 1904
1976  85%O lásce
1933  89%Pavilon číslo 6
2008  72%Povídky (6 povídek)
1962  90%Okamžiky
2002  85%Ivanov