Svět Edeny přehled

Svět Edeny https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/376577/bmid_svet-edeny-TgV-376577.jpg 4 44 44

Moebius (vlastním jménem Jean Giraud) byl jednou z nejjasnějších hvězd francouzského komiksu, jestli ne tou nejjasnější vůbec. Mnoho děl vytvořil ve spolupráci s jinými významnými osobnostmi, méně jich je zcela autorskými díly. Sem kromě přelomového cyklu Arzach patří právě Svět Edeny, který se paradoxně vyvinul z krátkého dílka objednaného jako reklamní komiks pro automobilku Citroën. Moebius jej pojal hodně svérázně a za léta práce pak celý koncept rozvinul v mohutný, ale při své různorodosti pozoruhodně myšlenkově i výtvarně kompaktní svět „rajské planety“ Edena, v němž se skvěle snoubí jeho hlavní dvě celoživotní autorské posedlosti: futuristická SF a psychologizující mystika... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

Le Monde d'Edena , 2001


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět Edeny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

ebbe_voe
26.07.2022 4 z 5

Moebius je genius, bezesporu, Edena v krásném formátu leč na obyčejném papíru je pěkný počin. Pro mne jsou tyhle polosnové fantaskní světy trochu za trest, Edeně bych dal normálně 3 hvězdy za formát je čtvrtá. Ale i tak velký dík Argu, že nám tyhle lahůdky vydává v češtině.

asakz
26.09.2021 4 z 5

Komiksy mám rád už od dětství, kdy jsem pravidelně hltal Čtyřlístek a další časopisy pro mládež, kde se vyskytovaly komiksové příběhy na pokračování. Narozdíl od těch časů nyní je trh zavalen komiksy různé úrovně, ale podobně jako u knih najít dobrý komiks představuje hledání perly v kupce hnoje, hlavně co se ideové roviny týče (ta grafická je většinou celkem na výši). Svět Edeny mě nalákal na "spirituální a ekologickou fresku", čekal jsem trochu víc než běžný sci-fi příběh. Po grafické stránce mne Moebius zcela uspokojil - jeho kresby sice nejsou tak propracované a jemné jako třeba u dvojice Morvan-Buchet, ale zato mají svoje neopakovatelné kouzlo, které mi evokovalo fantastickou publikaci Beatles v písních a obrazech, kterou mohu listovat stále znovu a znovu. Co se však týče obsahové stránky, kouzlo už tak silné nebylo. Většina díla si nějak pohrává se snovou realitou - sen ve snu, sen jako realita, realita jako sen atp. Druhá rovina je pak jakýsi kosmický Orwell se zjevnými poukazy na naši přebyrokratizovanou civilizaci. Není to vůbec špatné a čte se to samo, ale nějakou skutečně hlubokou myšlenku jsem v tom nenalezl. Buďto jsem ji nepochopil a nebo tam prostě není.


Hadati
18.09.2019 4 z 5

Začátek příběhu je podivný, ale když se hlavní hrdinové konečně dostanou na Edenu, začne to být dost zajímavé. Komiks ale vypravěčského vrcholu přichází někdy v druhé třetině, když je osvobozeno místní hlavní město od útlaku. U dalšího pokračování mi pak přišlo, že si Moebius nevěděl rady, jak pokračovat a jak to celé zakončit, a závěr byl pro mě přímo zklamáním.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (21.5. - 3.6.)

21.05.2018


Knižní novinky (7.5. - 20.5.)

07.05.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2017 - Eisner Award (Best U.S. Edition of International Material)


Kniha Svět Edeny v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených47x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených1x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit5x

Štítky knihy

mystika fantaskní

Autorovy další knížky

Mœbius (p)
francouzská, 1938 - 2012
2011  83%Incal
2018  75%Šílená ze Sacré-Coeur
2017  63%Andělské drápky
2012  71%Arzach
2018  80%Svět Edeny