Tajemství přehled

Tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506397/bmid_tajemstvi-PaN-506397.jpg 4 37 37

Karlu Koutnému se po ukončení kariéry kriminalisty hroutí život. Rozpadl se mu vztah s partnerkou, profesně tápe a noční můry řeší alkoholem. Ač se snaží na dráhu vyšetřovatele zapomenout, shodou okolností objeví v lese oběšenou dívku. Vyšetřování oběšené dostává na starost mladý Martin Tůma jako svůj první samostatný případ. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o sebevraždu a nadřízení směrují mladíka k uzavření případu. On má ale podezření, že se jednalo o vraždu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Lenka4
09.05.2024 4 z 5

Autor si se čtenářem pěkně pohrává, když nechává jednající osoby v anonymitě. K tématu pomoci Indiánům – kdyby měl člověk předem domýšlet, co by svými (nejen dobrými) skutky mohl napáchat, raději nebude konat nic. A když Indiánovi nepomůže, může být popotahován za neposkytnutí pomoci.

mapet85
18.03.2024 4 z 5

„Život je jako poker. Pokud chceš něco získat, musíš něco vsadit. A čím víc se vsadí, tím větší je výhra.“

Zelené knižky z edície Původní česká detektivka sledujem už dlhšie a som rád, že som sa k jednej z nich konečne dostal.

Bývalý kriminalista Karel Koutný nemá práve na ružiach ustlané. Rozviedol sa, má problémy s alkoholom a ani jeho rodinné vzťahy nie sú najlepšie. Navyše pri prechádzke nájde v lese obesenú mladú ženu. Ide o jasnú samovraždu alebo je to naaranžovaná vražda? Prípad dostáva na starosť mladý vyšetrovateľ Martin Tůma, ktorý v tomto prípade vidí príležitosť kariérneho postupu. Cesty Koutného a Tůmu sa pretnú a rozbieha sa pátranie. Ako to celé bolo? Skrývala obeť nejaké tajomstvo?

Kniha je tenká bez rozsiahlych popisov a hneď od začiatku sme vtiahnutí do deja. Je dynamická, má spád, kapitoly sú písané z pohľadu viacerých postáv a okrem iného aj ich myšlienkových pochodov (nenapíšem osôb, veď, ak si knihu prečítate, uvidíte sami). Páčilo sa mi, že nás autor viac krát zviedol z cesty, čo len pridalo na napätí. Takisto nás nechal nahliadnuť do prostredia pre mňa stále neznámych, ale po tejto knihe o to viac lákavých, Českých Budějovíc.

Kniha ponúka aj zamyslenie nad činmi, ktoré spáchame a ich dôsledkami. Či už sú to dobré skutky, ktorých potenciálne negatívne následky už neovplyvníme, a na druhú stranu tie zlé, ktoré sa v konečnom dôsledku môžu ukázať ako dobré, ak je to vôbec možné.

Ak máte radi tradičné detektívky, po knihe určite siahnite. Mňa potešilo, že z tejto série už autor napísal dve knihy, na ktoré nás v závere knihy navnadil a ja si ich určite veľmi rád prečítam. Aj keď ide o tretiu časť série, určite sa dá čítať samostatne a ja mám aspoň možnosť zistiť, čo predchádzalo udalostiam v tejto knihe.


Vyjana1
15.03.2024 2 z 5

Příběh není špatný.
Ovšem ten způsob psaní - je takový školácký, chybí tomu lehkost.
Ale třeba do vlaku je to fajn.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Tlukot tisíců srdcí, Šťastně až do smrti a další knižní novinky (23. týden)

04.06.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tajemství v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených46x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce45x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x