Zaříkávač přehled

Zaříkávač https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51262/bmid_zarikavac-eGq-51262.jpg 4 515 515

Zaříkávač je čtvrtou knihou ze série Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela. (Předchozí díly – Alchymista, Čaroděj, Vědma). Josh a Sofie se konečně dostali zpátky domů. Oba jsou ale zmatenější než kdykoliv předtím. Jejich budoucnost je nejistá. Ani jeden z nich ještě neovládl umění magie živlů, aby mohl ochránit sebe a své dvojče. Opět přišli o Scatty, a Dr. John Dee je jim neustále v patách. Nicméně na obzoru se objevila nová a nyní nejdůležitější otázka: Nakolik můžou věřit Nikolasi a Perenele Flamelovým? A můžou vůbec věřit někomu cizímu?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Necromancer , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zaříkávač. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (37)

Alaglesia
14.08.2023 3 z 5

Tento díl série jsem četla poprvé. Děj má podobný spád jako předchozí díly. Co mě překvapilo byla reakce jednoho z dvojčat, i když se to dalo předvídat. Velmi mě zaujal příběh mečů, který měl obrovský potenciál, ale autor ho bohužel nevyužil. Zajímavé také je, že postavy už nejsou černobíle vykresleny. Není jednoznačné, kdo na které straně stojí, jestli dobra či zla. Zároveň si je dobré uvědomit, že na dobro či zlo nelze příběh dělit. Každá strana má v něčem svojí pravdu a dobrý úmysl.

Taťka Hraboš
24.10.2022 3 z 5

Moje malé trápení při večerním čtení potomkům pokračuje. I když se autor snaží děj osvěžit novými postavami a zápletkami, stále to dělá podle stejných principů (a navíc jsou ty postavy i zápletky šité tak trochu horkou jehlou, jako by je autor pro obohacení děje teprve dodatečně vymýšlel). Téměř všechno mi už připadá trochu fádní, stereotypní. Žádný vývoj postav (snad jen Josh, ze kterého ale bohužel dokázal v tomto díle autor udělat naprostého, naivního hlupáka), povrchní psychologie, stále stejné úvahy, dokonce ani v té dominantní – magické – složce knihy zatím autor nic moc nepředvedl – tedy především, pokud jde o starobylé bytosti. Ale znovu musím opakovat – je to jen můj náhled. Starší syn (13 let) tuhle sérii považuje za to nejlepší, co zatím četl nebo slyšel.


LiliDarknight
23.02.2022 4 z 5

3,5*

Josh a Sophie už dávno nie sú tí obyčajní súrodenci, ktorí sa náhodou priplietli do problémov svojich priateľov. Teraz už sú legendárne dvojčatá z proroctva a čaká na nich veľkolepý osud. Ten je však pred nimi do veľkej miery stále ukrytý, nakoľko tí, ktorí poznajú pravdu, o nej odmietajú hovoriť.

Sophie však má oproti svojmu bratovi určitú výhodu – vďaka spomienkam, ktoré na ňu preniesla jedna mocná nesmrteľná, má v rukách viac odpovedí. Avšak namiesto toho, aby sa o svoje poznatky podelila s Joshom, všetko pred ním tají. Josh má teda len skratkovité informácie.

Vie, že mu ostatní klamú a takisto si uvedomuje, že by to preňho mohlo byť potenciálne nebezpečné. A tam, kde vládne nevedomosť, je jednoduché niekoho začať ovládať. Josha nepriatelia ovládajú hlavne cez jeho nevedomosť a tiež skrz namrzenosť, čo sa s tým spája. Keďže nepozná odpovede na svoje otázky, je jednoduché klamať ho a zavádzať. Tento budúci problém autor naznačil už v druhej knihe a teraz ho naplno využil na vytvorenie konfliktu nielen medzi súrodencami.

Príbeh však už nepatrí len Joshovi a Sophie. V troch knihách autor postupne predstavoval rôznorodé postavy. Niektoré známe z histórie, iné skôr z mytológie. Každý z nich sleduje svoje vlastné ciele a buď dvojčatám pomáhajú, alebo sa im snažia uškodiť. V deji tentoraz dostanú oveľa viac priestoru ako predtým.

Čitateľ tak dostáva šancu pozrieť sa im do hlavy a premýšľať nad ich motiváciou. Čo do značnej miery spomaľuje dej. Síce stále ostáva do veľkej miery dobrodružný. Postavy sa presúvajú, všeličo vybuchuje a akcia tvorí veľkú časť knihy. Napriek tomu je očividné, že autor cielene spomalil. Rozhodol sa pracovať nielen na napätí, ale takisto sa pomaličky pohýna smerom k záverečnému rozuzleniu. Pričom stále ostáva záhadou, ako to všetko skončí.

V knihe Nekromant autor plynulo nadväzuje na predchádzajúce udalosti. Od začiatku je však jasné, že si pomaly začína pripravovať pôdu pre záverečnú bitku. Tempo je teda o čosi pomalšie a svoj priestor dostali asi všetky postavy. Tie plánujú, odhaľujú svoju motiváciu a na pozadí toho všetkého sa Josh a Sophie snažia rozhodnúť, čo budú robiť. Jedno je však stále jasné – nech autor chystá čokoľvek, stále sa mu to darí tajiť.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (8. týden)

20.02.2022


Knižní novinky (23. - 27.1.)

24.01.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zaříkávač v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených936x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených48x
v Knihotéce349x
v Chystám se číst166x
v Chci si koupit63x
v dalších seznamech7x