Temné matky a jejich dcery přehled

Temné matky a jejich dcery https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405947/bmid_temne-matky-a-jejich-dcery-t9L-405947.jpg 3 93 93

Dva roky autorky sbíraly příběhy žen, které mají napjatý vztah s mámou. Takových žen je mnoho. V dětství toužily po lásce, pochopení, něze. Marně. Se svým zraněním bojují celý život a stydí se o něm mluvit. Trápí se i v dospělosti, ačkoli jsou často krásné, úspěšné a samy už přivedly na svět další generaci. Místo lásky a přijetí jim matky věnovaly věčnou kritiku, snižování zásluh a konkurenční boj. Představa lásky pro ně zůstala deformovaná, a podle toho vypadají i jejich další vztahy. Pomocí rad psychologů, terapeutů, ale i přes pohádky, mýty a archetypy se autorky pokusily najít řešení, jak z temného žaláře odmítané a nemilované dcery vyjít ven. O svých názorech na problematické mateřství v knize hovoří psycholožka Alice Vondrová, psycholog Vojtěch Franče, dula a kněžka Lilie Khousnoutdinová, průvodkyně osobní transformací Ramona Siringlen, terapeutka Helena Heclová či homeopat Jiří Mašek. Jejich názory jsme doplnily deseti autentickými příběhy žen, kterým matky daly co proto, názory odborníků na toto téma a příběhy z konstelačního pole. Tady jsme vztahy matek a dcer mapovaly nejen v kontextu jiných zemí a kultur, ale i v časové ose. Nechybí ani reflexe ženské temnoty pohledem muže.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temné matky a jejich dcery. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

lencin
14.04.2024 3 z 5

Téma i příběhy silné a zajímavé. Vadilo mi zpracování. Přišlo mi jakoby příliš klouzalo po povrchu a šlo málo do hloubky.

tereza0319
14.03.2024 4 z 5

Stejně jako někteří čtenáři přede mnou mám pocit, že se spousta příběhů podobá, mateřská temnota má určitě ještě i nějaké jiné varianty a projevy, než jaké byly v knize předestřeny. Celkové vyznění, poselství, je v rámci možností povzbudivé, „ezobláboly" mi přišly podnětné, pomohla mi, jsem spokojená.


bosorka78
08.10.2022 5 z 5

Pro všechny kdo si chtějí srovnat život je to výborná kniha. Ale určitě zrovna sami musí cítit,že na tuhle knihu je ten správný čas. Příběhy, které vám připomenou vlastní dětství a vy se tím musíte prokousat,není zrovna lehké čtení,ale pár bolístek to ve vás uzdraví. Pohledy a postřehy různých odborníků se mi taky velmi líbili. Za mě velmi přínosné.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Temné matky a jejich dcery v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených126x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených4x
v Knihotéce58x
v Chystám se číst91x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech1x