Chrámová hora přehled

Chrámová hora
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19699/bmid_chramova-hora-GbN-19699.jpg 4 63 63

Templářská trilogie série

1. díl >

První díl historické trilogie se odehrává v 11. století a mapuje vzestup a pád Řádu chudých rytířů Kristových. Hlavním hrdinou románu je francouzský šlechtic Hugo z Payns, člen tajného Řádu znovuzrození v Sionu, který se krátce po svém zasvěcení účastní první křížové výpravy. Je zhnusen brutalitou svých spolubojovníků a odvrací se od válečného života. Vyhledá ve Svaté zemi své "bratry "a založí s nimi Řád chudých rytířů Kristových na ochranu poutníků na cestách do Jeruzaléma. Na důkaz života v chudobě se usídlí ve stájích na Chrámové hoře. Stáje jsou to jediné, co zbylo z pobořeného chrámu. Pod bývalým chrámem, v nitru Chrámové hory, se podle legendy skrývá tajný poklad nedozírné ceny. Hugo má tak šanci jej se svými druhy objevit... Autor mísí historická fakta s fikcí a vytváří tak tajemný a napínavý příběh.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

Knights of the Black and White , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chrámová hora. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Bolomsson
24.09.2018 5 z 5

Velice povedený román o vzniku templářského řádu, jeho prvních krocích v Jeruzalémě, nastoleném vnitřním systému a tajných vykopávkách v Chrámové hoře. Kniha plná historie, legend a známých jmen tohoto řádu, jako byli Hugo z Panys, Godfrey ze Saint-Omer či André de Montbard a spoustu dalších, mezi které autor tento příběh zajímavým způsobem rozprostřel. Nezaměřuje se pouze na jedinou osobu a děj je díky tomu pestřejší, skrývá více napětí a dobrodružství v příběhu.
Kniha mnohým čtenářům může posloužit i jako příjemnější verze učebnice dějepisu...opravdu je v knize spoustu užitečných informací, známých jmen tehdejší doby a je plná stručných vysvětlení, které pro mnohé čtenáře mohou mít vysoce informativní hodnotu.

Killingjoke
21.09.2018 4 z 5

"Bůh tomu chce!", zvolání, jež roku 1095 posvětilo zahájení První křížové výpravy, vyhlášené papežem Urbanem II. Na dalekou cestu do Svaté země se vydalo tisíce křesťanů pro znovudobytí Božího hrobu v samém srdci Jeruzaléma. Mezi nimi se nachází mladý francouzský rytíř, člen tajného bratrstva Řádu znovuzrození Sionu - Hugo z Payns, jenž se nevyhnutelně střetává s realitou brutálních jatek a masakrů, které jej navždy změní. Na základě pokynů Řádu má v následujících letech na Chrámové hoře začít s vykopávkami pro nalezení pokladu Šalamounova chrámu a jediným řešením je založení mnišského bratrstva Chudých rytířů Kristových, jejichž pravý účel má být kryt záminkou ochrany poutníků mířících do Svaté země...

Chramová hora je velmi dobrá kniha, která v sobě kloubí historii a legendy, kterými jsou Templáři opředení. Zaměřuje se na první desítky let působení řádu a ve své první polovině hlavně na osobu Huga z Payns, jenž stanul v čele devítičlenné zakládající skupiny, jako její první velmistr. A proto se mi také první polovina knihy líbila mnohem více než ta druhá. Ta se totiž od historie více odklání k legendám o templářském pokladě a do ústředí se dostává pokušení mladého templáře Štěpána St. Claira. To by ještě nebyl tak velký problém, kdyby tady nebyla zbytečně rozsáhlá linie jeruzalémské princezny Alice a její "postelové politiky", která podle mě na celkové vyznění příběhu nemá větší dopad a bez popisu jejích sexuálních praktik a intrik bych se opravdu bez problému obešel.

Chrámová hora je prvním dílem Templářské trilogie a na poli templářské beletrie patří k tomu nejlepšímu co jsem kdy četl. Rozhodně má mnohem větší historický základ a uvěřitelnost než valná většina příběhů, které byly v posledních letech o těchto rytířích napsané. Nečekejte žádné fantasy, ale ani (k mé lítosti) nějaké rozsáhlé popisy bitev a templářských tažení proti lupičům. To vše zde sice je, ale ve větší míře ustupuje politice a přím ve sporu duchovního a panského světa. V podstatě jsem ale spokojen.


lampernaqui
27.07.2017 4 z 5

Byl jsem zvědav, téma Templářských rytířů mám rád. Začátek mě sice moc nechytl a musel jsem se spíše nutit, abych pokračovat. Potom byl zlom a četlo se to samo. Dobrodružný příběh z úplných počátků vzniku Řádu. Hned se vrhnu na další část.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chrámová hora v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených103x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených4x
v Knihotéce103x
v Chystám se číst50x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Jack Whyte
skotská, 1940
2007  82%Chrámová hora
2013  75%William Wallace: Statečné srdce
2011  77%Nebeský kámen
2010  79%Zkáza Řádu
2009  86%Korouhev cti