Tenkrát Svět přehled

Tenkrát Svět https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351896/bmid_tenkrat-svet-RcC-351896.jpg 4 63 63

Planeta Země je po dlouhé době konečně zase krásné místo. Všechno je, jak má být, a každý je tu šťastný... Věděli jste, že existoval svět, ve kterém lidé nevěřili na duchy přírody, jako jsou víly, skřítci, vodní bytosti nebo třeba stromolidé? Dokonce si lidé v tomto světě nevážili přírody, ani zvířátek. O tom všem se zvídavý chlapeček jménem Vilík dozvídá od svých kamarádů, kterými jsou právě duchové přírody. Ilustrovala Dominika Nováková... celý text

Literatura česká Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Lukáš Vincour
Originální název:

Tenkrát Svět , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tenkrát Svět. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Anjesis
20.01.2023 1 z 5

(SPOILER) Ach jo. Tato kniha má opravdu nádherné ilustrace, krásný nápad a úvodními slovi mě přesvědčila, že se bude jednat o moc milé uvedení k ekologičtějšímu smýšlení a většímu respektu vůči zvířatům i rostlinám pro mladší děti. S tímto jsem ji koupila a chtěla číst s dětmi ve škole. Naštěstí jsem si ji před tím přečetla sama, kdybych ji totiž dětem předložila přesně tak, jak je napsaná, koledovala bych si nejspíš o nařčení z toho, že je chci traumatizovat a kdejaké mamince taky pěkně zavařila. Děj se odehrává v moc krásném světě plném moudrých a vlídných bytostí, jenomže krom úcty k přírodě taky učí v podstatě také k nesnášenlivosti a odsuzování vůči každému, kdo někdy např. ochutnal maso, rybařil nebo pil kravské mléko. Všechny takové lidi tady bez rozdílu označují za kruté, bezcitné a hloupé... musím říct, že jsem se při čtení některých pasáží necítila vůbec dobře, a to jsem dospělá a respekt vůči rostlinám a zvířatům se snažím šířit také. Ne, že bych chtěla odsuzovat názory veganů, ale tohle opravdu přepískli. Některé části příběhu se mi líbily, třeba ty o úctě k rostlinám a přírodě ráda použiji. Jako celek knihu však dávat do rukou dětem silně nedoporučuji.

Bonda
12.05.2021

Pro poselství a zapálenost jsem všema deseti, ale nelíbí se mi přeslazenost a hlavně manipulace. Chybí mi přítomnost pohledu z druhé strany, prvek dialogu. To dělá knihu nevěrohodnou i v očích dítěte, kterému toužíte ideu veganství předat. I třileťačku napadne, že když přestanou lidí ubližovat zvířatům, pořád si zvířata budou ubližovat navzájem, takže zmíněný ráj nepřijde. Stejně jako ji napadne, že mrkev by ráda volně rostla a proč ji tedy její zahradní víla neochraňuje před lidmi stejně usilovně jako chrání ovečku. A máte veganství v háji. Kniha je přesto moc dobrá jako střípek ve skladbě výchovy, cením si opravdový cit v ní ukrytý, jen bych ho předala s větším respektem k dítěti (nedělat z něj hlupáka).


Cabiria
16.02.2021 1 z 5

Jedna hvězdička za ilustrace a poselství, byť trochu kontroverzní. Zpracování bohužel nic moc. Určitě by se téma dalo propracovat s větší hloubkou a precizností.
Trochu mi to připomínalo knihu Gerda - taky krásné ilustrace, rádoby silné a něžné poselství plné lásky, ale příběh a forma vyprávění nula nula nic.
Pro mě taková odfláknutá kniha na efekt.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tenkrát Svět v seznamech

v Přečtených83x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených12x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit30x
v dalších seznamech5x