Teorie býka přehled

Teorie býka
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518788/bmid_teorie-byka-oC0-518788.jpg 4 57 57

Šestadvacetiletá Elena se ocitá na životní křižovatce. Již dosáhla všeho, co do té doby považovala za důležité. Má hodného přítele, byt s terasou, značkovou kabelku a pár bot, ve kterých beztak nedojde ani za roh. Bohužel, ani všechno oblečení světa nedokáže vynahradit, když ve vztahu chybí vášeň. Když dočte knížku Jíst, meditovat, milovat, naprosto se ztotožní s hlavní hrdinkou, která všeho nechala a odjela na rok do Itálie, do Indie a pak na Bali, aby tak mohla objevit samu sebe a najít životní lásku. Bohužel, milá Elena je trochu srab, a hlavně nemá peníze, aby přežila jeden měsíc, natož jeden rok, a tak se dva dny strávené v italském Palermu zdají skvělým kompromisem. To ještě netuší, že se ocitne v náruči tajemného sicilského farmáře a majitele obchodu se zbraněmi v jedné osobě. A ne, nebude to jako z romantického filmu. Elena se kvůli němu dostává do situací, které zvládá s neohrabaností sobě vlastní. Teorie býka je břitká komedie o nenaplněných očekáváních, kulturních rozdílech a jedné velké lásce, doprovázená humornými komentáři a sebeironickými promluvami hlavní hrdinky. Nalijte si vínečko, nakrájejte kousek salámu a pohodlně se uvelebte. Výlet ve stylu "žrát, pít, číst" může začít.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Teorie býka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

lagina
29.05.2024 3 z 5

(SPOILER) Kdyby byl Francesko z nějaké české vesničky, nebylo by o čem psát :-)) úkaz starý, jak svět sám, že dálka (a přiblížení k moři) přidává velkým procentem na atraktivitě, kdy i z nudného Itala, stává se "sen".
Narodila jsem se v Jbc a tak mi bylo moc milé číst o rodném městě. A taky by se mi líbilo jednou měsíčně zmizet za teplem. Tím bohužel mé sympatie k hrdince končí. Nelíbila se mi určitá sobeckost, naivita a ani časem a tedy možnou hloubkou jsem jejímu jednání, chování ani řečem moc neporozuměla.
Zajímavý byl vlastně i popis kultury ve firmě, přecejen, je to tu jen větší vesnice. Skoro by si člověk řekl, že to mohla být i pravda :-)))
Ale styl psaní mi docela sedl a klidně bych dala autorce další šance :-)

markettH
01.05.2024 3 z 5

Teorie býka mě zaujala svou obálkou a anotací.
Příběh byl psán v ich formě a v krátkých kapitolách. Díky tomu příběh hezky odsýpal.

Elena hledala sama sebe. Často nevěděla, co chce. Někdy mi až lezla na nervy, ale získala si mě svými vtipnými prupovídkami.

Francesco mi k srdci vůbec nepřirostl. Nechápala jsem, co na něm Elena vůbec vidí. Avšak pár hezkých stránek měl a párkrát dokázal i překvapit.

Nejvíc jsem spokojená s koncem a vyzněním příběhu. Nebudu samozřejmě prozrazovat o co jde, ale autorka mě tím hodně potěšila.

Nikdy jsem v Itálii nebyla, ale rozhodně mě kniha navnadila jednou se tam vypravit. A doufám, že ochutnám cornetto v sicilském stylu.

Pokud hledáte vtipnou oddechovku, tak Teorie býka by vás mohla bavit.


mstychov
11.04.2024 4 z 5

Dlouho jsem nečetla oddechovku z pera české autorky, a tak jsem se na Teorii býka moc těšila.

Příběh je napsaný z pohledu hlavní hrdinky Eleny. Od začátku je patrné, že ve svém životě dost tápe. Setrvává ve vztahu, který jí příliš nedává. Dře se v práci, kde ne a ne přijít povýšení.

Jakmile se seznámí v Itálii s charismatickým Franceskem, obrátí se její život vzhůru nohama. Najednou má pro co žít. Zažívá nespoutanou vášeň, nevšední zážitky. Opakovaně se vrací do své milované Itálie a snaží se to vše zúročit i v práci.

Jak dlouho dokáže Elena žít dvojí život? Jeden v České republice a druhý v Itálii. Povede se jí získat vysněné povýšení? Bude mít nakonec vše, co podniká, nějaký smysl?

Upřímně mi trvalo par kapitol, než jsem se sžila s autorky stylem psaní. Příběh je vtipný, svižný, oddechový. Takže jakmile jsem si zvykla, četlo se mi o poznání lepe. Zamilovala jsem si prostředí Itálie, kde se velká část knížky odehrává. Taky dobroty, které hrdinka ochutnala. Sbíhaly se mi sliny. Na druhou stranu jsem občas rostla z toho, jak se ona či muži, co se kolem ni motali, chovali.

Knížka mě na konci dostala svým posláním, které šíří. Určitě stoji za přečtení, nejlépe s dobrým drinkem v ruce na dovolené u moře.

Oblíbené věty z knihy:
Mámu by jeblo.
Svatba nás dvou - to by byl výsměch veškeré romantice.
Italova noční můra.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vražedná temnota, Nezkrotná říše a další knižní novinky (39. týden)

24.09.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Teorie býka v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených71x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených1x
v Knihotéce67x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

Magdalena Maxová
česká, 1991
2023  70%Teorie býka