Tito: Životopis otce Jugoslávie přehled

Tito: Životopis otce Jugoslávie https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155157/bmid_tito-zivotopis-otce-jugoslavie-O7Q-155157.jpg 5 15 15

Životopisný dokument o významné postavě jugoslávských a evropských dějin 20. století.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tito: Životopis otce Jugoslávie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Jrsnbl
20.07.2023 5 z 5

Naprosto strhující životopis o politickém velikánovi 20. století. Samotný Titův příběh, o tom jak se vůbec dostal k moci v zemi, které poté velel až do své smrti v roce 1980, by sám vystačil na knihu.

Zde ovšem máme vše. Titovo mladí, Rakousko-Uhersko, Tita jakožto revolucionáře na plný úvazek, partyzány, Churchilla, rozkol se Stalinem, Chruščova, Hnutí nezůčastněných, Djilase, stranické čistky, milostný život... a mnoho dalšího.

Po hrůzách z 90. let není divu, že se balkánské národy pokouší přistoupit k novému nahlížení na Titův odkaz. Přeci to byl on, kdo dokázal potlačit všudypřítomný nacionalismus z předešlých dekád a držet národy v harmonii a míru snad poprvé v historii. A k tomu všemu je vést jako osobitý lídr a světová ikona. Tito je a bude nesmrtelný.

jozik_v_tumane
08.01.2023 5 z 5

Kniha mě velice pozitivně překvapila. Obrovské množství informací zasazených do globálního politického kontextu, napsaných lidsky, čtivě a s nadhledem, dokonce jsem se párkrát i zasmál. Biografie par excellence. Titův životní příběh je extrémně zajímavý a překvapilo mě, jak velký měl vliv na evropskou i světovou politiku. Doporučuji!
"Po válce soudruzi z Kominterny Titovi říkali "řezník Tito"; nyní mnozí doma, a hlavně v zahraničí, začínají chápat, o jakou sílu osobnosti asi muselo jít, když dokázala oblast, jakou představuje Balkán, udržet pohromadě a dát jejím obyvatelům pětačtyřicet let klidného života mezi staletími genocid."


Lesní_chodec
04.10.2021 4 z 5

Nikdy jsem nechoval žádný přehnaný obdiv k vůdcům, kteří patřili do socialistického tábora. Jedinou vyjímkou je Josip Broz TITO. Tenhle charismatický Chorvat (se slovinskou maminkou) dovedl na Balkáně něco neuvěřitelného. Tím "výtvorem" byla poměrně samostatná, stabilní a suverení země, která se byla schopná postavit i Stalinovi. Navíc země, která byla složena z šesti dosti rozdílných republik a pěti národů, které za jeho vládu žily v relativním klidu a míru. Pohřeb tohohle státníka byl dostatečným důkazem, jak schopným politikem "Stari" byl.

Jasper Ridley podle mě dovedl, velice povedeným a čtivým způsobem odvyprávět příběh tohle neobyčejného muže. Vše krásně zasazené do dobové světové politiky a událostí. První třetina knihy mi přišla trochu kostrbatá, ale problém bych viděl spíše v překladu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tito: Životopis otce Jugoslávie v seznamech

v Přečtených19x
v Doporučených2x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit6x

Štítky knihy

politici Jugoslávie

Autorovy další knížky

Jasper Ridley
britská, 1920 - 2004
1995  91%Tito: Životopis otce Jugoslávie
2002  96%Mussolini
2004  60%Svobodní zednáři