Tma o polednách přehled

Tma o polednách
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/304341/mid_tma-o-polednach-zwz-304341.jpg 4 160 160

Děj románu se odvíjí na pozadí velkých moskevských procesů z let 1936–1938 s bývalými čelnými představiteli levé i pravé opozice. Je sice knihou o jednom osudu, ale symbolizuje životy mnoha lidí: hlavní postavou románu je bývalý lidový komisař Rubašov, fiktivní postava, která však připomíná Bucharina. Je semlet politickou mocí a nespravedlivě odsouzen. Neprávem opomíjené dílo, které směle konkuruje Orwellovu románu 1984.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Darkness at Noon , 1940


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tma o polednách. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (38)

engelmar
10.10.2023 4 z 5

Myslím si, že dost dobře popsané uvažování politických, kteří všechno přiznali a byli straně věrni až do konce. Nevěděl jsem, jestli mám Rubašovi fandit a nebo mu to přát.

cenda111
18.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Jób 5.14
Uprostřed dne tma je zachvátí, v poledne budou tápat jako za noci.

Hlavní postavou románu je vysoký funkcionář komunistické strany N. S. Rubašov. Je to postava fiktivní, ale je kompilátem vlastností a myšlenkových principů některých nejvyšších stranických funkcionářů, tzv. starých bolševiků, tedy lidí, kteří do strany vstoupili již před rokem 1905, byli tak nejbližšími spolupracovníky V. I. Lenina a měli hlavní podíl na úspěchu komunistického převratu v listopadu 1917. Většina těchto lidí byla popravena za tzv. Moskevských procesů ve třicátých letech, tedy ve vykonstruovaných soudních řízeních, monstrprocesech, divadelních představeních, podléhajících přesné režii a předem danému scénáři, kde hrál každý svou přesně napsanou roli. Tu hlavní zde měli obžalovaní, kteří se překvapivě přiznávali k těm nejhorším a nejabsurdnějším zločinům, které si totalitní komunistický režim dokázal vyfabulovat. Jak je to možné? Koneckonců něco podobného známe i my z padesátých let. I když motivace pro proces se Slánským a spol. byly jiné, režie přesně odpovídala odzkoušenému vzoru.

Na důkazech nezáleží, falešná a vynucená svědectví jsou jen prostředkem abstraktní logiky a ve spirále nekonečných výslechů a čím dál většího vyčerpání se již nedá rozlišit skutečnost, logická fikce a fakta a překroucenou logikou je obviněný nucen se doznat. A tak v tomto absurdním myšlenkovém světě, který je ale zároveň i jeho vlastním světem, klesá Rubašov až na úplné dno a přijímá tezi, že to co udělá, je jeho poslední služba straně. Tato logika, která ho přivedla až sem, je zároveň logikou, která odsuzuje celý systém, ale logikou, kterou musí přijmout, jinak by popřel celou svou existenci a to tuto logiku povyšuje na mnohem děsivější úroveň.


nula87
12.05.2023 5 z 5

Revoluce požírající své děti "vyšperkovaná" rudým terorem. Nikdo si nemůže být jist, co pro něj strana a vláda nachystala za osud, na které straně výslechové místnosti bude sedět, a jaký poslední úkol mu bude svěřen. Hrůza a děs procesů vtělená do jednoho osudu pěšáka na šachovnici dějin.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tma o polednách v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených191x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených13x
v Knihotéce119x
v Chystám se číst198x
v Chci si koupit38x
v dalších seznamech4x