Třetí říše přehled

Třetí říše https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/171788/bmid_treti-rise-Odr-171788.jpg 4 55 55

Mladý Udo Berger se vydává s přítelkyní na pár dní na Costa Brava, kde zdokonaluje svou novou válečnou hru – Třetí říši. Idylická scenérie kontrastuje s výstupy podivínů, jako je Vlk, Beránek či znetvořený hlídač na pláži, zvaný Spálenej. Udo při zdokonalování stolní hry o Třetí říši ztrácí pojem o hranicích skutečnosti a výmyslu a také čtenáře někdy mate měkká, bažinatá půda Bolanovy nezkrotné imaginace. Vypravěčsky strhující kniha znovu a jinak předkládá autorova věčná témata – podoby zla, formy nacismu a to, jak se kultura (smyšlenka, hra, literatura) stává jedinou pravou skutečností.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

El Tercer Reich , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Třetí říše. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Gracian1964
03.09.2017 5 z 5

Nuž ja som sa veru pri čítaní mojej tretej knihy od Roberta (najprv boli Divocí detektivové, potom Vzdálená hvezda) nenudil ani trošku... Fantastická atmosféra... Ľahko a čitateľne napísané, pútavé, strhujúce, záhadné, tajomné i temné... ako to mám rád....táto bola veru rozhodne napísaná aj pre mňa...už sa teším na ďalších Bolanov....

puml
07.05.2017 5 z 5

Skvělý román s horečnatou, téměř snovou atmosférou španělského letoviska na konci léta. Bolaňo opět vrství zdánlivě nepodstatné události a banality aby z nich spletl dusný příběh o obsesích a nevyřčených touhách, o lidskosti ale i o násilí a skrytém barbartví pod vrstvou zdánlivé civilizovanosti.

Samotnou hru a její striktní pravidla chápu právě jako jakýsi protipól k těm duševním výkyvům jednotlivých postav, k těm nejednoznačnostem a nedorozuměním v komunikaci, v domýšlení situací, které se nestaly, k nemožnosti přesně propočítat strategii lidského chování, k vytváření domněk, ze kterých splétáme barvité osudy, které jsou ale nahony vzdálené skutečnosti - pomalé vzedmutí násilí z jednoho slova, z jednoho pohledu k rozsvícenému hotelovému oknu. A na druhé straně pohled na mapu s fiktivní bitvou, s virtuální rekonstrukcí minulosti, ve které se přesouvají tankové divize anonymních, v tomto případě virtuálních tanků a vojáků s přesně danými vzorci chování.

Bolaňo ukazuje, že taktické a matematicky propočítané principy fungují na abstraktní rovině, ale realita naráží na mnohdy nevyzpytatelný prožitek a jednání konkrétních jednotlivců, konkrétních lidí, kteří se svým jednáním vzpírají předem danému vzorci.

V současné době jsme stále více zaplavení nejrůznějšími simulacemi a hrami, které se ale hrají jen jako, ve kterých vlastně o nic nejde, jen o samotné hraní, případně o předem vypočitatelný rating a umístění. Bolaňo jako by říkal: můžete se připravovat jak chcete, ale realita a prožitek je plný náhod a nevyzpytatelných situací, které nelze nikdy předem propočítat, lze jen tušit, předvídat a snít.

Nadčasový román a v neposlední řadě opět vynikající překlad Anežky Charvátové. Doporučuji.


Baobab
01.10.2015 3 z 5

Kniha mě moc neoslovila, není to můj šálek čaje. První třetina/polovina knihy se mi zdála rozvláčná a beze smyslu, ve druhé to alespoň mělo spád a pointu. Co mě zaujalo, byly stavy hlavní postavy za nočního hraní, byly popsány hodně věrně a spolu s pointou u tohoto alespoň můžu říct, že to bylo něco nového a zajímavého, i když ne úplně příjemného.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (30. 10. - 6. 11.)

29.10.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Třetí říše v seznamech

v Přečtených65x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených5x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

chilská literatura hispanoamerická literatura

Autorovy další knížky

Roberto Bolaño
chilská, 1953 - 2003
2012  85%2666
2008  87%Divocí detektivové
2013  79%Třetí říše
2005  80%Chilské nokturno
2011  78%Nacistická literatura v Americe