Trnová královna přehled

Trnová královna
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531411/bmid_trnova-kralovna-65c0b932a440e.jpg 3 58 58

Země rudě rozkvete krví, růžemi a válkou. Princovo srdce se stane zkázou, nebo spásou. Jeho volba nás může všechny zachránit. Jeho nevěsta – na té to všechno závisí! I když je věštkyně Violet oddanou služebnicí krále, v žádném případě nemá na růžích ustláno. Mazaná manipulátorka je trnem v oku zejména pohádkově krásnému, ale také neskutečně otravnému princi Cyrusovi. Následník trůnu přitom stojí ve středu strašlivého proroctví Violetiny předchůdkyně. Lid Slunečního kontinentu totiž zanevřel na své bohyně, a ty si za trest žádají jeho krev. Na maškarním plese, kde si má princ vyvolit svoji nastávající, všechny okouzlí tajemná dívka v masce motýla. Hovoří snad věštba o ní? Anebo je vše úplně jinak? NEKTERÉ POHÁDKY SNAD ANI NEMOHOU MÍT ŠŤASTNÝ KONEC... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Violet Made of Thorns , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Trnová královna. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (21)

ivetdos
29.05.2024 3 z 5

Na tuhle knihu jsem se hodně těšila a bohužel očekávané nadšení se nekonalo. Největší průšvih za mě byl, že mě oba hlavní hrdinové po celou dobu čtení vytáčeli a byli dost neuchopitelní. Kromě toho jsem celou dobu měla pocit, že čtu něco nedomyšleného, jako by se autorka v průběhu psaní rozmýšlela, jak to teda bude pokračovat. Mladá čarodějnice, ani ne zlá, ani ne úplně kladná hrdinka, která zachraňuje prince. Hate to love linka, která ale nebyla uvěřitelná. Mělo to být něco jako reteling na Šípkovou Růženku, jen v mužském podání. No… nějaká snaha tam byla, ale bylo tam všechno a vlastně nic. Přišlo mi to víc podobné Temnému a osamělému prokletí, ale zdaleka ne tak dobré. Líbil se mi nápad, jen autorka nezvládla využít potenciál. Zkrátka jako by laik napsal knihu a udělal se z toho bestseller. Moc nerozumím té oblíbenosti v zahraničí.

Nemůžu říct, že mě čtení nebavilo, spíš mě lehce vytáčelo a přišlo mi to čtenářsky nesympatické. Možná je to jen můj pocit a knížka mi prostě nesedla, každopádně ji hodnotím jako průměrnou, protože několik světlých momentů se našlo a čtivá byla taky dost :-)

Prokrastinuji
26.05.2024 4 z 5

"Kdysi dávno jedna dívka zachránila prince, jemuž bylo souzeno umřít. Uslyšíte mnoho verzí tohoto příběhu a žádná nebude úplně přesná..."

Na tuhle knihu jsem se hodně těšila. Čekala jsem něco na styl mého milovaného Krutého prince od Holly Black - new adult romantasy s hate to love motivem. Navíc údajný retelling na Šípkovou růženku a dualog... ne počkej chyba xD Úplně nejhorší, co se může stát - je vydaná první kniha z plánované dualogie (očekáváte, že tam na konci jsou teda nějaké ty cliffy, abyste chtěli číst druhý díl), a vy se před čtením dozvíte, že autorka si to rozmyslela, a nechá to jako standalone (ehm, co ty cliffy? To jako budu číst něco, co není řádně ukončené??). Řeknu vám, že mi nálada číst tuhle knihu řádně zhořkla s tímhle poznáním. Musela jsem se ze začátku do čtení trochu nutit, ale po víc jak měsíci jsem nakonec knihu dočetla... :D

Asi takhle, já nemám ráda neuzavřené příběhy, takže se mi bytostně nelíbila představa, že tohle dočtu, a nebude to mít konec. Nakonec to tak hrozné nebylo :D Pokud máte rádi Kruťase, a Trnová královna vás láká, určitě tomu dejte šanci. Jen s tím, že tohle není řádně ukončené, je třeba k příběhu trochu jinak přistupovat... Je to jako když čtete dobrý příběh, a pak se vám vloudí do mysli "a teď by se mohlo stát tohle...". A pak ten příběh nedočtete, ale necháte ho žít vlastním životem ve Vaší hlavě.

Já osobně ocenila temnější atmosféru, a určitou poetičnost, která je vetkaná do psaní. Vedle ní je tady zároveň absence větší propracovanosti postav do stavu, aby vám byly více sympatické. Na druhou stranu, myšlenka, že Violet vlastně není až taková hrdinka jako potencionální záporačka, se mé temné dušičce líbila :D Jedná nepředvídatelně, a nevěří, že svět je spravedlivý. U prince Cyruse si budete říkat, že je vlastně se svým prokletím v zenu ( + flirtuje se všemi, a chce sex se všemi) - a to se stalo naposledy v jakém příběhu?! :D A co se romance mezi nimi týká, jak už tady někdo napsal, tohle není klasická pohádka - v tomhle příběhu princ nikoho nezachraňuje, a romantická stránka vývoje vztahu mezi hlavními postavami dostane bohužel méně prostoru.

Chci říct, že s touhle knihou mám dosti love to hate & hate to love vztah. Líbí se mi, ale zároveň jsem se pořád nepřenesla přes fakt, že zůstává "standalonem"...

„Můžeme se navzájem zničit, a udělali bychom to bez váhání.“


Papája88
20.05.2024 4 z 5

Zprvu jsem nevěděla, co od knihy očekávat, ale nedostala jsem se k ní bohužel dřív, než se to tady zaplavilo negativní recenzí a pak jsem začala mít obavy, takže jsem se k přečtení dostala až nyní. A já s knihou naštěstí problém neměla, uf, ale chápu, že to asi někomu sedět nebude. Hlavní hrdinka totiž nebyla až takovou kladnou postavou, na které jsme zvyklí, ale já jí celkem chápala a děj i závěr byl díky tomu víc nepředvídatelný, hodně se tím i vysvětluje, proč čtenářům moc nesednou ostatní postavy, možná právě proto, že jsme ty postavy vnímali jejíma očima... to že nám chyběl pohled z princovy strany mi vůbec nevadilo, mám raději, když se člověk vžije jen do jedné postavy a nechává se překvapovat jednáním ostatních ve stejný moment jako ta hlavní. Měla jsem přečteno za dvě odpoledne. Určitě má kniha své minusy, ale rozhodně ne víc než spousta jiných tohoto žánru. Až bude pokračování, s chutí se do něj pustím.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Závod s časem, Trnová královna a další knižní novinky (9. týden)

25.02.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Trnová královna v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených59x
ve Čtenářské výzvě7x
v Knihotéce78x
v Chystám se číst136x
v Chci si koupit47x
v dalších seznamech5x

Autorovy knížky

Gina Chen
americká
2024  67%Trnová královna