Tváře před kamerou přehled

Tváře před kamerou
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102305/tvare-pred-kamerou-102305.jpg 5 2 2

Publikace zpřítomňuje bezpočet českých osobností kulturního i společenského života, jak je zachytil filmový pás.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tváře před kamerou. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

milamarus
13.06.2019 5 z 5

Pro pravidelné diváky a obdivovatele televizního cyklu Hledání ztraceného času bude tato kniha krásnou statickou připomínkou oněch již viděných záběrů. Pro ty ostatní, ty, kteří se dostanou nejdřív k této knize a až pak k dílům jako “Tváře před kamerou pana B.V.“, “Lovec tváří“, “Česká paleta“, “Naši sochaři“ či “U českých osobností“, bude spolehlivým zdrojem informací, jakýmsi katalogem, a věřím, že i důvodem k vlastnímu samostatnému bádání.

Jsou tam tváře veselé, tváře vážné, tváře známé i neznámé, tváře, které kamera milovala a které by milovat mohla. Tváře spisovatelů, malířů, sochařů, vědců, sportovců či herců. A je tam také ten, kdo mnohé z nich nafilmoval - onen pan B.V. - pan Bohumil Veselý (1903-1971). Právě o něm jsou a jemu patří následující řádky ze strany 111. Nedá mi to, abych je neocitovala. Nejdřív však panu Čáslavskému píšu veliké děkuji za tohle báječné, protože podnětné a mnohovrstevnaté, putování do minulosti.

Děkuji a doporučuji!

--------------------------------------------------------
,,Podivuhodný a poněkud podivínský filmový nadšenec BOHUMIL VESELÝ (1903-1971), který sbíral (kromě jiného) staré filmy všeho druhu, zvláště záběry slavných osobností. Ty slavné tváře mu asi nepřibývaly tak rychle, jak by si přál – a tak se někdy na sklonku války (té druhé) rozhodl, že si je bude natáčet sám. (…) Pan Veselý měl nedokonalou kameru, materiál sháněl většinou pokoutně a světelné podmínky na té pavlači byly prabídné (a výsledky někdy podle toho), ale před jeho nadšením a tvrdošíjným směřováním k cíli je třeba smeknout. Jeho zásluhou byli, mnohdy za pět minut dvanáct zaznamenáni lidé, na které profesionální filmaři zapomněli. Mnohé z nich jste ostatně objevili i v této knížce.“


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tváře před kamerou v seznamech

v Přečtených3x
v Doporučených1x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Karel Čáslavský
česká, 1937 - 2013
2003  91%Hvězdy českého filmu I.
1998  80%Krátké radosti, krátké smutky
2003  89%Hvězdy českého filmu II.
1997  96%Filmový Vlasta Burian
1996  100%Tváře před kamerou