Údolí výstrahy přehled

Údolí výstrahy
https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93749/udoli-vystrahy-93749.jpg 3 6 6

Kniha komunistického historika, která vykládá události kolem zahraničního odboje a výsadků Silver A, Silver B a Antropoid velmi tendečně v duchu dobové politiky. Líčí parašutisty a odbojáře jako kariéristy a loutky české exilové „buržoazie v Londýně". Parašutisté jsou vykresleni jako floutci, kteří nevědí co mají dělat a porušují veškerá pravidla konspirace. Oním údolím výstrahy v názvu jsou Ležáky. Součástí je bohatá fotografická příloha.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Údolí výstrahy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

paulitoo
17.06.2023

Nu, kajusjoch jistě tui knihu četla (NIKDY!)... Spíše tady krákorá kvůli kreditům. Jistě, kniha je poplatná době vzniku (stejně jako každá literatura faktu). Neexistuje objektivní kniha o výsadkářích, neboť knihy píšou subjekty, které mají své zaměření, svůj vyhraněný názor a vždy je to tendenční. K ideálu se hodnocení faktů z principu nikdy neblíží, vždy do toho autor dává svůj pohled na věc.

Damato
20.10.2018 3 z 5

Není to zas až tak tendenční...tedy ne vše ... a za mě- chyby nedělali jen parašutisté, ale i lidi tady doma a dokonce i velcí straníci, některým se to ovšem po válce "zapomnělo". Kdo je bez viny, ať hodí kamenem....Byla to hrozná doba a hrozné bylo i to, jak to později naše vládnoucí strana a vláda všechno zneužila.


pavel80
28.07.2018 2 z 5

Ono to není špatně napsané, líčení osudů parašutistů spojených s atentátem na Heydricha, zrádců mezi nimi i spojených osudů dalších zainteresovaných lidí je docela čtivé a děj má spád, bohužel kniha byla napsaná v tvrdých padesátých letech (rok 1960 je rokem druhého vydání), a tak jsem nedokázal překousnout všudypřítomnou dobovou komunistickou propagandu, ostudným způsobem dehonestující český odboj, řízený z Londýna, ať už samotné parašutisty (zde zásadně nazývané "výsadkoví agenti") či další zapojené osoby doma (pobavilo mě téměř výhradní použití termínu "přechovávač" pro lidi, co s nasazením života parašutisty ukrývali). Čs. exilová vláda v Londýně je v podstatě dávaná na roveň s okupujícími fašisty. Nikde ani zmínka o tom, že oběti vítězství nad fašismem jaksi nepřinesla jen Rudá armáda a že nejen ona fašismus porazila. Vrcholem těchto dobových komunistických zvratků (omlouvám se za ten výraz) je předmluva Josefa Jägermanna. Součástí knihy jsou psychedelické ilustrace, které jsem ovšem moc nepobral, asi tomuto druhu umění nerozumím. Naopak kladem je bohatá fotografická příloha včetně faksimilí dobových dokumentů.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Údolí výstrahy v seznamech

v Přečtených9x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit2x