Ukradené světlo přehled

Ukradené světlo
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428864/bmid_ukradene-svetlo-RfQ-428864.jpeg 4 41 41

Olmo a jeho starší bratr Diego tráví léto s dědečkem ve Val DAosta — na chatě, kterou před svou smrtí zakoupili jejich rodiče. Doufají, že kouzelná krajina a práce v kempu pomůže uklidnit Diegovu rozhněvanou a nepokojnou duši. Ovšem jakmile se zvedne vítr, lyžařské lanovky se rozhoupou a údolí zahalí temné stíny mraků. Odborníci hovoří o „přípustném napětí“, nejvyšší míře zatížení, jež budova snese, aniž se zřítí. Tak například Empire State Building přečkal náraz bombardéru B-25. Právě model tohoto mrakodrapu Olmo s nekonečnou trpělivostí během léta staví a přitom si uvědomuje, že síla budovy tkví v každé jednotlivé cihličce. Ovšem kdo stanoví přípustné napětí pro rodinu a pro lásku, která všechny drží pohromadě?... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

Luce rubata al giorno , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ukradené světlo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

veronika4001
14.02.2024 4 z 5

Nejprve to byl starší a tajemný Velký bratr.
Přestože je jeho chování nijaké, podivné, někdy silácké, někdy křehké, nevyzpytatelné, všichni k němu vzhlíží. Upoutává pozornost. Je v depresích, působí, že neví, co chce, točí se v začarovaném kruhu. Neví, kam patří, anebo ví, ale je to nereálné. Oba bratři svobodní svojí duší se v určitých okamžicích vrací. Mladší prodělává běžný vývoj. Starší bratr je "těžkomyslný", zádumčivý, charakteristický životním stylem, výrazným typem osobnosti s psychopatickými sklony. Prohlubuje se u něj neléčený depresivní duševní stav a ten berou všichni, že k němu patří a zřejmě si říkají "je takový jaký je a berme ho podle toho". Nikdo neví, co udělá příští minutu, jak se zachová a nikdo z něj nemá strach (!). Čili je plně začleněn. Je to příběh nebývalé cesty - proměny staršího bratra.

maca_t
18.08.2023 3 z 5

Kniha se mi líbila a děj pěkně ubíhal. Z Diega mám však takové rozporuplné pocity, ale to je asi v pořádku, jelikož u člověka s psychickými problémy nelze jen milovat/nenávidět... tam prostě ty mantinely nejdou stanovit....


Roubas
20.07.2022 5 z 5

Atmosférou a náladou, stejně tak úspornými dialogy a znepokojivým chvěním podprahových psychických traumat a smutku, mi tahle zapadlá italská knížka připomněla tenhle rok vydané Z popela (Ukradené světlo se mi líbilo víc) - rovněž od Hostu.
Nevím, čím přesně to bylo, ale příběh na mě zapůsobil a nedělalo mu sebemenší problém ze mě vytáhnout emoce. Zároveň mě to vření vztahu mezi bratry nutilo otáčet stránky s napětím jako u thrilleru (+ krásné prostředí italských hor).
Nejvíc mě ovšem dostala Olmova bezbrannost vůči všemu, co se kolem něj dělo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (8. týden)

16.02.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ukradené světlo v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených54x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených1x
v Knihotéce79x
v Chystám se číst51x
v Chci si koupit7x

Štítky knihy

psychologie emoce, pocity bratrská výchova

Autorovy knížky

Emanuele Altissimo
italská, 1987
2020  80%Ukradené světlo