Ulehni v temnotách přehled

Ulehni v temnotách https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17458/bmid_ulehni-v-temnotach-r7F-17458.jpg 4 72 72

Psychologický román z jihu USA, jehož hlavním tématem je marné hledání nesobecké a odpouštějící lásky. Příčinou rozvratu rodiny advokáta je matka, vychovaná v puritánských tradicích amerického jihu, která všem dává neustále najevo svou morální nadřazenost a nedokáže se vymanit z okruhu vlastních upjatých představ o životě.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Lie Down in Darkness , 1951


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ulehni v temnotách. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

mgeisselreiter
12.12.2023 4 z 5

Nedávno jsem se poprvé setkal s autorem nad knihou Sophiina volba a Styron mi tak trochu učaroval. Ulehni v temnotách je jeho první román, který ukazuje, že autor má dar od Boha, jak psát. Četba není obyčejné vstřebávání textu, ale cítím zároveň tu vůni přírody, šelest listí apod. Přesto Styron řeší závažná témata, ale nikam nespěchá. Vše má svůj čas. Ke konci románu přichází výrazná stylistická změna, kdy v jednom souvislém odstavci na asi 60 stranách líčí pocity a myšlení hlavní hrdinky. Zde místo příjemného vánku šustí peří ukrytých ptáků, ale toto šustění už není vůbec příjemné. Velmi dramatické zakončení, které následuje ještě jakýmsi odlehčením - náboženským obřadem černochů.
Styron asi není pro každého, někomu se bude zdát rozvláčný, nudný apod. Možná to chce do něj dozrát, nikam nespěchat. Rozhodně půjdu po dalších jeho knihách. 75-85%, 11. 12. 2023.

EEEAAA
30.07.2023 5 z 5

Psychologické drama rozpadu jedné rodiny mrazí od začátku do konce. Není to lehké čtení, hlavně když si člověk uvědomí, jak tenká je čára mezi normálností a katastrofou.


ladaol
27.02.2023 2 z 5

Ještě, že to nebylo delší...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ulehni v temnotách v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených94x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených8x
v Knihotéce45x
v Chystám se číst87x
v Chci si koupit16x