Ulice Záhadných tajemství přehled

Ulice Záhadných tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291540/bmid_ulice-zahadnych-tajemstvi-WUZ-291540.jpg 4 174 174

Čtrnáctiletý chlapec Juan Diego, který se narodil a vyrůstal na skládce odpadů v mexické Oaxace, má o rok mladší sestru Lupe. Dívka je přesvědčená, že zná svou vlastní i bratrovou budoucnost. Je také čtenářka myšlenek – ví, co si myslí většina lidí… Jako starší muž cestuje Juan na Filipíny, ale cestují s ním i jeho sny a vzpomínky. Jak stárneme, žijeme často ve snech a vzpomínkách intenzivněji než v přítomnosti. Nejnovější Irvingův román je příběhem o tom, co se přihodí Juanovi na Filipínách: kde se minulost srazí s jeho budoucností.... celý text

Literatura světová Romány Příběhy
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Avenue of Mysteries , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ulice Záhadných tajemství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

terimila
25.05.2022 2 z 5

Uf, upřímně, to bylo trápení. Ale z úcty k Irvingovi a věcem jako Modlitba za OM, Svět podle Garpa atd. jsem ji dočíst chtěla. U některejch autorů mám potřebu vědět, kam se vyvíjejí.

Kdybych měla Irvinga soudit jen podle Ulice, tak se nevyvíjí, spíše zavíjí. V knize není snad nic nového, co bych už u něj někdy nečetla. A je tam toho strašně moc. Jasnozřivé dítě, co zná budoucnost. (Owen Meany se obrací v hrobě, Lupe mu, při vší úctě, nesahá ani po kotníky.) Pár milujících homosexuálů, které zasáhne epidemie AIDS v 90. letech a chudák, který přitom přijde o spoustu drahých. Odpor ke katolické církvi a jeptiškám. Traumatizovaní vojáci a hoši vyhýbající se vojenské službě. Poznamenaný jedinec, který nemá sex. Cirkus a nebezpečné pohrávání si s velkými kočičkami. Ještě, že se tam neobjevili medvědi a zápasení.

Četla jsem to šíleně dlouho a převážně s pocitem "musím". Zlepšilo se to až po smrti Esperanzy, tehdy mě začalo zajímat, jak to bylo s Lupe. A v závěru mě překvapilo, že jsem se dozvěděla i to, jak to je s Juanem. Ale obrovskou slabinou je, že mě to vlastně celou knihu moc nezajímalo. Diego, navzdory tomu, co má za sebou, mě nezaujal, nevyvolal sympatie, bylo mi jedno, jak dopadne - hlavně když už přestane řešit ty blbé prášky a ty dvě sexuální grácie (ano, chápu, co tam nakonec dělaly, ale pak tam toho sexu bylo moc a působil nemístně a trapně). A do toho neustálé patetické výkřiky o tom, jací podle hrdinů jsou a jací mají být čtenáři. Otravnější téma aby jeden pohledal.
Nic se mnou nedělaly ani celkem kruté scény - zmrzačení chlapce při jeho plném vědomí, smrt matky, odchod jeho sestry? Nic. A to je fakt divný. Jako by čtenář byl na těch pitomejch utlumovacích prášcích s Diegem.

Takže nakonec jen 2, moje asi vůbec nejslabší hodnocení u Irvinga. Původně jsem dala 3 hvězdy, ale když jsem poté viděla, jak se dá hltat dobře napsaná a dobrými postavami obsazená kniha, které jsem pak dala "jen" 4, nedalo se nic dělat a musím tady hodnocení snížit. Vlastně, když nad tím tak přemýšlím, se pro to dá použít parafráze jedné věty z knížky - ty tři hvězdy byly hlavně "z úcty k zesnulým". A jen tou se člověk řídit nemůže.
Každopádně, jedno plus to má - dostala jsem strašnou chuť přečíst si znova Owena. A hodí se mi to do letošní čtenářský výzvy.

haki34
20.12.2021 4 z 5

(SPOILER) jee, zapoměla jsem ohodnotit..knížka dočtená někdy v červnu v průběhu mého pracovního exilu v Oderských vrších..četla se velmi rozvláčně..ale je to Irving..takže něco snového zůstane napořád. Zafixované s místem čtení...Opět šílený mix birazních postaviček, sexu, snů, pohlaví a zvířat. A planoucí ohně skládky, všudepřítomni psi, Guadalupe a Lupe...uff. Bylo toho moc. A s odstupem si říkám, že i když jsem na začátku pochybovala, finální výsledek byl rozhodně za víc než 3...
Hlavní hrdina mi byl blízký knihomolstvím. A betablokátory :D akorát já s nimi raději neexperimentuji. A s viagrou už vůbec. A s tajemnými muži, ženami nebo gekony...s tím už na mě dvakrát vůbec nechoďte ;)
Smutné, vtipné, dojímavé a možná i trochu odpudivé. Prostě Irving. Šílený, ale skvělý. Dokonce mi u něj ani 321 pohlaví nevadí.
Doporučuji spíše pro jeho skalní fanoušky. Howgh !


Marcela52
16.08.2021 3 z 5

Knihy Johna Irvinga čtu moc ráda, ale u této jsem se nemohla začíst. Přečetla jsem přes sto stránek a chuť pokračovat mě opustila, tak jsem ji odložila. Možná, že jsem neměla tu správnou náladu, prostě jsme se tentokrát s autorem nějak nepotkali...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ulice Záhadných tajemství v seznamech

v Právě čtených14x
v Přečtených239x
ve Čtenářské výzvě43x
v Doporučených7x
v Knihotéce160x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech1x