Ústav přehled

Ústav https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436882/bmid_ustav-e5N-436882.jpg 4 1077 1077

Uprostřed noci, v domě na klidné ulici v příměstské Minneapolis, vetřelci tiše zavraždí rodiče Luka Ellise a naloží ho do černého SUV. Operace netrvá ani dvě minuty. Luke se probudí v Ústavu, v místnosti, která vypadá stejně jako jeho pokoj – kromě okna… Psychicky děsivý stejně jako Žhářka a s úžasnou dětskou imaginací kultovního To je Ústav dramatickým příběhem o dobru a zlu ve světě, kde hodní kluci vždy nevyhrají.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Institute , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ústav. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (270)

Karin92
předevčírem 3 z 5

Zajímavá knížka, nicméně poslouchána jako audio při běhání, občas trošku složitější příběh.

TinaBookBlog
17.05.2024 4 z 5

Na začátku knihy se seznamujeme s tulákem Timem, který se usadí v malém městečku DuPray. Část knihy je tudíž věnována jemu. Najednou dojde ke změně hlavní postavy a my se ocitáme s 12 letým Lukem, který je unesen ze svého domova a ocitá se v ústavu plném dětí. Velká část knihy je věnována právě tomuto Ústavu, dětem, pokusem a nadpřirozeným schopnostem.

Velmi dlouho jsem naprosto nechápala, proč nás autor ze začátku seznámil s Timem, když v příběhu Luka nehraje žádnou roli. Poslední část knihy však tyto dva příběhy spojí.

Kniha sama o sobě má velmi zajímavý námět. Místy jsem se ale ztrácela a musela se ke čtení nutit. Hlavní postavy Tim a Luke mi byli velmi sympatičtí, obzvláště jejich bojovností.
Jedná se o celkem obsáhlou knihu, s překvapivým (na Kinga) koncem. Myslím si, že to stojí za přečtení.


gemi
14.05.2024 4 z 5

Začne to vyprávěním, které zdánlivě vůbec nesouvisí s anotací knihy. Tak moc, že jsem se musel přesvědčit, že skutečně čtu knihu The Institute. Nicméně i když byl úvod zdánlivě nesouvisející (fakt jenom zdánlivě, je potřeba vydržet!), tak nenudil.

Po pár desítkách stran se děj přepne někam úplně jinam, a tam už čtenář tuší, že přihořívá.

Docela dost prostoru je následně věnováno popisu institutu a vztahům dětských hrdinů. Právě dětští hrdinové připomínají mistrův opus magnum - román IT. Jeho kvalit The Institute sice nedosahuje, ale pořád je to nadprůměrně vydařené dílo. Tato část je zajímavá, ale vysloveně strhující je kniha ve své třetí čtvrtině. Kéž by takové napětí bylo i ve zbytku textu! Čtenář společně s dvanáctiletým úhlavním hrdinou prožívá hrůzu a paranoiu - každý může být agentem institutu!

Závěrečná, řekněme, pětina, už tolik strhující není. King obecně závěry moc neumí, ale tady se mu to docela podařilo. Tedy, minimálně v tom smyslu, že závěr dává hlavě románu nějakou patu. Ta pata ale úplně neuspokojí a z hlediska logiky je děravá jak cedník. Na druhou stranu nechává prostor k úvahám a vlastně i k pokračování. A také staví celý příběh do určité ambivalence. Pomyslná "strana zla" není až tak úplně jednoznačná.

Román má trošku od všeho, co King umí. Je to trošku sci-fi, trošku horor, dost mysteriózní, dost dobrodružné. Dost povedené.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (38. týden)

13.09.2020


Knižní novinky (30. týden)

19.07.2020


Citáty z knihy (12)

Otevřel jsem Firefox a vyťukal #!cloadofgriffin!#


Velké zvraty přicházejí zcela nečekaně.


Jest-li si myslíte, že marihuana je v Jižní Karolíně legální, tak se zamyslete znovu.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Ocenění knihy (1)

2019 - Goodreads Choice Awards (Horor)


Kniha Ústav v seznamech

v Právě čtených37x
v Přečtených1 353x
ve Čtenářské výzvě302x
v Doporučených52x
v Knihotéce544x
v Chystám se číst312x
v Chci si koupit106x
v dalších seznamech17x