Uvnitř psa přehled

Uvnitř psa
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210204/bmid_uvnitr-psa-210204.jpg 4 26 26

Člověk a jeho pes... Pes a jeho člověk... Nakolik jsou si ale doopravdy ti dva „svoji“. Rozumíme svému psovi a rozumí pes svému člověku? Kniha známé etoložky Alexandry Horowitzové nám na tyto otázky neobyčejně zajímavým a často překvapujícím způsobem odpovídá. Ano, rozumíme si – ale jen jak kdy. Záleží totiž na tom, abychom psovi ponechali jeho psí pohled a psí hodnoty. Abychom jej brali jako skvělého přítele psího a nikoli jako čtvernohého „člověka“. Základem je totiž vzájemný respekt k osobité povaze toho druhého. To u člověka předpokládá, aby se pokusil vžít do psí mysli (pohybovat se „uvnitř psa“) a podívat se na svět jeho očima – zjistit, co psi vidí, čenichají a vědí... Uvidíme pak, že „psí svět“ je v mnohém odlišný od toho našeho, zkrátka, že jsme se ocitli v jiném světě, plném překvapivých lákadel, nečekaných hrozeb a nových rozkoší.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Uvnitř psa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Kishidlo
27.08.2022 5 z 5

Spolu s Konejšivými signály a Střetem kultur je v mojí trojce nej psích knih. Skvěle se čte. Je psaná lehce, ale přitom je plná zajímavých myšlenek. Moc se mi líbí, že v knize nejsou pouze myšlenky a názory autorky, ale většina informací má vědecký základ a odkazuje na nějaký výzkum.

hu_87
12.09.2021 4 z 5

Tak asi na začátek bych uvedla to, že je tu zmíněno spoustu zajímavostí (prostě populárně-naučná literatura jak má být), na druhou stranu jsou zde části, které jsou spíše filozofického rázu nebo pojednávají o tom, co je všem, kteří o pesanech aspoň něco ví, docela jasné. Je to mix etologie/biologie a evolučních věd. Vhodné nejen pro lidi, kteří si pejska chtějí pořídit.
Hned na začátku autorka zmiňuje: pes není jako my, očekávat od něj chování jako je to naše, je nesmyslné a nebezpečné. Nechme psy občas vyválet v bahně nebo je nekoupejme denně, respektujme, že jsou to pejsci a nečekejme, že na příkazi "k noze" hned automaticky poslechnou a nezlobme se na ně kvůli tomu (protože je to pro ně nepřirozené).
Pejsci jsou výjimečné bytosti a je třeba jim nejen dávat lásku, kterou si zaslouží, ale respektovat i to, že jsou to pejsci a mají také svoje potřeby, které se s těmi našimi nemusí shodovat.

Jinak teda poznámka, teď jsem si vzpomněla, že mě v knížce ještě zarazilo.
Temple Grandin je vědkyně, žena, která má autismus a která se zaobírá de facto chovem zvířat. Není to muž, jak chybně uvedla překladatelka.


MARSgirl
19.03.2021 5 z 5

Až na příliš rozvláčné popisy věcí a chování zvířat, které jsou asi všem, kromě lidem z USA jasné, moc super knížka!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Uvnitř psa v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených33x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst46x
v Chci si koupit17x