Mort přehled

Mort
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455/mid_mort-S4D-455.jpg 5 2526 2526

Smrť si dříve nebo později najde každého. Když ovšem přijde k Mortovi, nabídne mu zaměstnání. Ten zjistí, že kvůli tomu nemusí zemřít, a nabídku přijímá, netrvá však dlouho a pochopí, že se jeho romantické touhy jen málo snášejí s vážnou úlohou Smrťova asistenta, a když pozná překrásnou princeznu Keli, která má být zavražděna a kterou má pravé Mort dopravit na onen svět, začnou se věci rychle zaplétat... Nejlegračnější a nejoriginálnější fantasy v této i jakékoli jiné galaxii! ISBN 978-80-85609-55-4 (dotisk 2002)... celý text

Literatura světová Humor Fantasy
Vydáno: , Talpress

Mort, 1987

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mort. Přihlašte se a napište ho.

parxel
27.10.2024 5 z 5

Tato kniha pro mne představuje návrat k příběhům ze světa Zeměplochy. Kdysi v dětství jsem totiž několik knih přečetl a pak jsem tuto sérii opustil. Sám nevím proč. Mezitím se série rozrostla na několik desítek knih a stal se z ní svébytný fenomén.

Morta jsem si vybral, protože má dobré hodnocení a je to první kniha v linii, kde jako hlavní postava vystupuje Smrť. Musím hned z kraje konstatovat, že to byla volba více než dobrá. Z počátku jsem se decentně usmíval pod vousy, až přišlo přirovnání, že jediný rozdíl mezi Ankh-morporkem a močálem je v počtu nohou u krokodýlů a to mě zbořilo. Od téhle chvíle už jsem se smál, kudy jsem chodil.

Obecně příběhy, kde jako hlavní postava vystupuje "smrt" mají takové zvláštní kouzlo. V této souvislosti se mi vybavila kniha Na bledém oři, kde rovněž hlavní postava představuje personifikaci smrti. Příběh je zcela jiný, více vážný, ale svět v němž se odehrává je rovněž velmi nápaditý.

Mort obsahuje spoustu skvělých hlášek a protože mám rád fyziku a astronomii, tak mne obzvlášť pobavila jedna týkající se rychlosti šíření světla na Zeměploše: "Světlo se na Zeměploše díky jejímu nesmírně silnému magnetickému poli pohybuje velmi pomalu. Není jako světlo jinde ve vesmíru. Je trochu dospělejší, zkušenější, nemá potřebu vrhnout se okamžitě kamkoliv. Zěměplošské světlo dobře ví, že ať přijde kamkoliv, byla tam už před ním tma, takže jakýpak spěch." :-)

Návrat na Zeměplochu se velmi vydařil. Zkoušel jsem rovněž vynikající audio knihu, kterou četl Jan Kantůrek, ale nebylo to ono. Prostě kniha je kniha. Pokud se Zeměplochou začínáte, tak věřte, že je to úžasný fenomén. A když se vám příběhy zalíbí, tak máte před sebou několik desítek knih. Dávám plný počet hvězd, za úžasný zážitek a těším se na další příběh.

Pazďa
09.10.2024 4 z 5

Pro jednou jsem zabrousil do Smrťovy minisérie, a pěkně jsem si to užil. Smrť zde není úplně ústřední postavou, ale objecuje se více, než v jiných knihách. Grandióznější pojetí příběhu nabízí možnost pro více pomrknutí na jiné knihy a série, proto je lepší se Smrťem začít až po více přečtených Zeměplochách. Příběh je jednoduchý, ale uspokojivý, kniha se mnohem víc než na něj zajímá o jakousi tu filozofii a humor. Mort jako ústřední postava funguje tak akorát, jeho dějová linka neskrývá tolik vtipu jako samotný Smrť, ale jako omáčka, která tlačí kupředuděj to pracuje velmi dobře.

Vousa
04.10.2024 5 z 5

Má nejoblíbenější Pratchettovka. Miluju

Knižní novinky (49. týden)

29.11.2020

Čas jako všeničící proud odnáší vše. (Smrť v knize Mort)

Existuje snad jediné stvoření, jehož výraz by mohl působit ustaraněji než jejich tváře. Holub, který by se doslechl, že svatý Václav sestoupil ze svého podstavce a v nejbližším obchodě se zbraněmi si koupil brokovnici a zásobu nábojů na pernatou zvěř.

Kniha Mort v seznamech

v Přečtených4 253x