V domě Sáry a jiné povídky přehled

V domě Sáry a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/124784/bmid_v-dome-sary-a-jine-povidky-sZ0-124784.jpeg 4 35 35

Stefan Grabinski (1887–1936), představitel tzv. weird fiction neboli fantastiky hrůzy, přezdívaný polský E. A. Poe, se poprvé představí českému čtenáři v povídkovém výboru V domě Sáry a jiné povídky. Grabinského velkými tématy jsou ničivá síla a záludnost ohně, prostředí železnice, která je mu často alegorií pro lidské bytí, temné kouty lidské psychiky a působení prostředí na psychiku jedince. -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: , Volvox Globator
Originální název:

Utwory wybrane / Niesamowite opowieści , 2010


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V domě Sáry a jiné povídky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

n.ezn.amy
01.09.2022 5 z 5

Znova díky databázi knih a jeho čtenářům a přispěvatelům jsem narazil na tohoto geniálního polského spisovatele, který mi byl do této doby naprosto neznámým. Soubor jeho povídek, které se často odehrávají např. v prostředí železnice či různých dělnických prostředích. Povídky děsivě ponuré s krásně temnou atmosférou, která přivodí silné mrazení v zádech. Grabiňski je právem přezdíván polským Poem.

eraserhead
08.07.2020 5 z 5

Na české poměry až monumentální, ale pro Grabińského dílo záslužný, výběr z jeho povídkového díla. To by se, zjednodušeně a zkráceně řečeno, dalo v knize rozdělit to čtyř záběrů - železnice, oheň, erotika a mysteriózní tajemno. Vše však v obecném ranku podivuhodných, neuvěřitelných příběhů, zkráceně hrůza a horror. Výbor obsahuje většinu stěžejního autorova díla i valnou většinu zfilnmovaného díla (takto jsem se s ním setkal nejprve). Je radost vidět, že tento "průkopník" polského modenrího horroru se opět dostává ke slovu nejen v Polsku ale prosakuje í za jeho hranice. Už jen proto, že ukazuje obecnou polohu horrorového žánru své doby - Grabiński by se dal a nejednou je označován za polského H. P. Lovecrafta, ovšem podle všeho jeho dílo neznal a sám tvořil prakticky ve stejné době jako HPL. Je tak ukázkou žánrové tvorby a polohy své doby. Možná někomu nesednou všechny povídky, ale jako celem dokonale a kompletně zobrazují autorům um a rozsah. To vše doplněno rozsahově i obsahově poměrně rozsáhlým překladatelovým doslovem. Co mi torchu vadilo bylo, že některá jména byla překládána/počešťována a některá ne, preferoval bych sladění buď/anebo, takhle to dost bilo do očí.


Marek_SK
14.04.2020 3 z 5

Grabinskeho som vôbec nepoznal, až s touto knihou a prirovnaním k E.A. Poeovi som sa do toho pustil. Kniha obsahuje veľa poviedok, väčšina z nich sú priemerné a niektoré sa veľmi podobajú, napr vlakovým prostredím. No nájdu sa tu aj veľmi pekné a zaujímavé poviedky napr: Podivná stanice, Šedivý pokoj, Nocleh, alebo výborný Čmoud.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V domě Sáry a jiné povídky v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených1x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech4x