V erbu lvice přehled

V erbu lvice https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113370/mid_v-erbu-lvice-B8f-113370.jpg 4 54 54

První polovina 13. století v Čechách byla tvrdá a nelítostná doba bojů o vládu mezi králem Václavem I. a jeho synem Přemyslem Otakarem II. Zemi ničila válka, lidé trpěli hladem a nemocemi. Tehdy vynikla lidumilnou činností ušlechtilá paní Zdislava z Křižanova, manželka Václavova bojovníka a diplomata Havla z Lemberka. Po vzoru Anežky, sestry Václava I., která v klášteře Na Františku pečovala o nemocné a opuštěné, založila i Zdislava na Lemberku "špitál", vzdala se výsad a pohodlí šlechtického stavu a poslední léta svého krátkého života (zemřela třicetiletá) věnovala všechny své síly léčitelské práci. Žila a jednala tak, že se o jejím umění uzdravovat začaly vyprávět legendy a v pozdějších stoletích byla považována za blahoslavenou. Je to však skutečná postava naší minulosti, dočteme se o ní v Dalimilově kronice.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V erbu lvice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

WaN635
17.02.2023 4 z 5

O Zdislavě z Lemberka jsem okrajově četla již v několika knihách a její život mě zaujal natolik, že jsem sáhla po této knize. Hradní paní Zdislava je obětavá žena, která svůj (krátký) život zasvětila pomoci druhým.
Historicky je tato kniha naprosto úžasná, je zde i zmínka o Přemyslovně Mladě (první abatyše nejstaršího českého kláštera sv. Jiří na Pražském hradě).
Mě osobně styl psaní nevadil, naopak jsem jej v této historické knize přímo očekávala, ale uznávám, že není pro každého.

Han-nah
30.05.2021 5 z 5

Ráda se vracím do historie čtením, tak i osobním představám, jak těžce se lidem tenkrát žilo. Styl psaní knihy se mi líbí a k této historické knize patří. Náš jazyk je přece tak nádherný, jenom mluvit aspoň trochu spisovně. Děj knihy nás zavádí do historie, do doby válek, hladu a nemocí. Hradní paní Zdislava se věnuje rodině, svým poddaným, ale hlavně pomoci druhým. Veškerý svůj čas a léčitelské nadání obětovala službě nemocným, pro které založila špitál. Stala se legendou. Líbilo se mi i filmové zpracování, kde ji krásně a s citem zahrála Milena Steinmasslová.


carbici
14.04.2020 4 z 5

Většinu mých pocitů po dočtení shrnula ve svém komentáři Mirka2778. Vracet už se k tomuto dílu nebudu, ale život Zdislavy mi přijde zajímavý a ráda bych se o něm dozvěděla více.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V erbu lvice v seznamech

v Přečtených84x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených5x
v Knihotéce77x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x