V lidožroutově zahradě přehled

V lidožroutově zahradě
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/370201/bmid_v-lidozroutove-zahrade-C8W-370201.jpg 4 102 102

Je mladá, krásná, úspěšná. Má zajímavou práci novinářky, milujícího manžela a roztomilého synka. Tak proč ty stále hlubší kruhy pod očima? Adele Robinsonová, tajemná antihrdinka Leily Slimaniové, neuroticky podvádějící manžela, kdykoli se jí naskytne příležitost, je žena s nejasnou diagnózou. Zmítaná mezi neustálým strachem a chorobnou touhou po uznání, vůlí vzepřít se nástrahám a slastí jim podlehnout, potácí se mezi pohodlím měšťáckého života, které potřebuje, ačkoli jím pohrdá, a obsesivní nezřízeností, která ji zraňuje.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Dans le jardin de l’ogre , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V lidožroutově zahradě. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

kanitsuj
24.07.2022 4 z 5

Knížka mne zaujala na první pohled a překvapivě mne neodpuzoval ani její obsah, který je místy obscénní a zvrácený. Netvrdím, že jsem pochopila všechny motivace hlavní hrdinky, nicméně její chování a vlastně celý děj (, který může působit dojmem, že chce pouze šokovat) jsem vnímala jako podobenství o hledání smyslu života skrze tělesnost a vymezení hranic osobní svobody, kdy už naše svoboda ovlivňuje důvěru těch, kteří nám jsou drazí. V příběhu jsou i další témata - jaký vliv má dětství na naše chování v dospělosti, mateřství, partnerství, rodičovství ad. Autorka píše velmi poutavě, čtivě a rozhodně zapamatovatelně. Ráda si od ní přečtu něco dalšího.

D_žejn
18.07.2022 5 z 5

Adele, hlavní hrdinka útlé knihy V lidožroutově zahradě, je přesně ten typ člověka, kterého budete nejspíš sledovat s nechutí a kroucením hlavy. Úspěšná novinářka, krásná a svůdná žena, na kterou doma čeká manžel jak z fotorománu a malý syn. Časopisová rodinka, idylka non plus ultra! Až na to, že Adele je možná nymfomanka, možná znuděná panička, možná ji pálí dobré bidlo a nebo je třeba jen citově prázdná.

Adele podvádí manžela na každém kroku s muži, s nimiž nemá v plánu udržovat žádný další vztah, jen sex a jde se dál. Náhodné známosti střídané rychlostí vlaku, droga v podobě sexu a hledání jakéhokoliv smyslu života. Hrdinka postupně destruuje sebe, svůj rodinný i pracovní život a propadá se do bahna svých záletů. Je vůbec schopna mít ráda sebe či kohokoliv jiného? Nebo je sebedestrukce a ubližování ostatním to, co Adele drží nad vodou?

Marocká autorka žijící ve Francii Leïla Slimani se ve své prvotině pustila do pěkně žhavého tématu. Nesnaží se kritizovat nebo dávat rychlé soudy, ale jako pozorovatel přinesla příběh, který si musí vyhodnotit čtenář sám.


adorjas
13.07.2022 4 z 5

a pani Slimani teraz fičím a doháňam jej staršie knihy, napríklad V lidožroutově záhrade, v slovenčine vydané pod názvom Adele (Inaque, 2018) Ja som mala z knižnice tú českú verziu od @argo.cz Je to výborné! Ja som v knihe videla ženu, ktorá má psychický problém a je potreba jej pomôcť, liečiť a nie odsudzovať, ako to robili mnohí čitatelia, ktorí sa vraj nevedeli "stotožniť" s postavou a nebola im sympatická Adele je nymfomanka, ktorej príčiny vzniku môžeme prisúdiť možno jej detstvu, a možno sa taká narodila (ehm, narážka na Maybelline). A to viac je šokujúce zistenie, že navonok sa snaží tváriť "normálne", aby do spoločnosti zapadla, a za obstará si aj muža, aj dieťa. Stačí to na vyliečenie? A možno jej odchýlka odhalí aj zvláštne sklony manžela? Čítali ste? Bavila vás? Či ste boli šokovaní a Adele by ste ukameňovali? Mimochodom, zadná strana knihy sľubuje Pani Bovaryovú 21.storočia, avšak toto dielo je oveľa drastickejšie...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha V lidožroutově zahradě v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených128x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených2x
v Knihotéce59x
v Chystám se číst71x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech2x