Valhala přehled

Valhala https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192838/bmid_valhala-I5A-192838.jpg 4 46 46

Valhala série

Rovnováha věčné války bohů ve Valhale je narušena příchodem nordických pilotů padlých na západní frontě roku 1917. Ódin doufá s jejich pomocí získat převahu nad Súrtovými okřídlenými draky, díky nimž byl doposud pán Múspellu vládcem vzduchu. Proto se sestřelený stíhací letoun Albatros poručíka Arnima rytíře von Gallwitz nezřítí k zemi, ale je Ódinovou dcerou valkýrou Reginleif přenesen i s pilotem do zásvětí. Avšak ani druhá strana nepohrdá pomocí zvenku a v Súrtově armádě se objevují miliony německých vojáků padlých na frontách druhé světové války. A ambice jejich vůdců nejsou menší, než jak je známe z učebnic našeho dějepisu. V intrikách soupeřících stran je obtížné se dobrat jistoty, kdo je strůjce a kdo jen nástroj v cizích rukách, zda světové války byly příčinou převratných změn nebo jen prostředky v dalekosáhlých plánech gigantické hry bohů, démonů, zasvěcenců esoterických nauk z tajné lóže Thule a lidí posedlých touhou po moci. To, co začalo ve Valhale, pokračuje na Zemi, kde vládne Černý řád vítězných nacistických nekromantů, jejichž hlavní snahou je nedopustit, aby se svět vrátil do doby před jejich příchodem – zabránit, aby bludná větev času, na niž svět odklonil osudem předurčený Dveřník, odpadla a zanikla v nicotě. Monumentální sága Františka Novotného rozvíjí před čtenářem možné budoucnosti (a minulosti) našeho světa a hlavně českých zemí a českého národa. Válka, kterou kniha začíná, vypukla právě před sto lety a byla určující pro novodobé dějiny západní civilizace. Autor nám prostřednictvím svého alter ega Franze Karst-Nowotnyho dá nahlédnout do několika variant možného českého osudu, s jeho hrdiny můžete prožít jak český sen, tak nejhorší noční můry našeho národa. Jeho osudy též slouží autorovi, aby mohl vynést soud nad celým krátkým dvacátým stoletím, první světovou válkou počínaje a rozpadem SSSR konče, nad onou „bludnou větví času“, do níž svět přivedla existence dvou obludných totalitních režimů v komunistickém Rusku a nacistickém Německu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Valhala. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

ludek.n
08.02.2023 3 z 5

Kam nemůže čert, nastrčí… fašistu aneb ovládnutí mytologické Valhaly a posléze i celého Asgardu a Země nacistickými vojsky. Tak začíná vpravdě mamutí trilogie Františka Novotného, v níž bojují vojáci obou světových válek nejen mezi sebou, ale i s draky, démony a na druhou stranu přestoupivšími valkýrami. Svět Valhaly nám otevírá rytíř Arnim von Gallwitz, který se společně se svými společníky pustil do záchrany Odinovy Síně padlých, ohrožované Súrtem, vládcem Múspellu s jeho draky a démony. S příchodem nacistů se však ve Valhale rozpoutá chaos, který záhy prostoupí celým příběhem, tím spíše, když se do akce zapojí časové smyčky a zdvojení či ztrojení některých účinkujících. Druhý a třetí díl byly napsány s odstupem osmi (resp. devíti) a třinácti let a je to znát jak na stylu, tak i na rozvržení a celkovém vyznění vyprávění. Další den Valhaly se jednoznačně čte lépe, než jeho předchůdce. Ubylo zmatků, přibylo napětí a uzlování dějových linek, které si nicméně zachovávají alespoň jistou míru přehlednosti. Co zůstalo, jsou místy sáhodlouhé technické specifikace, které brzdí rozvíjení zápletky a nafukují dílo do obludných rozměrů. Poslední, třetí díl cyklu s názvem Konečný den Valhaly je pak už v podstatě jen jakousi rekapitulací dvojky (jiný pohled na stejné události) s doplněním hluchých míst a finálním rozuzlením, které je však při vší úctě pravděpodobně nejslabší částí této rozsáhle epopeje. Jednoduchá, triviální řešení problémů bývají často ta nejlepší, v tomto případě se však poněkud minula účinkem a zanechala po sobě poněkud zahořklou pachuť, nehledě na to, že jsem se v tom přeskakování mezi světy dokonale ztratil. Novotného partie, tak pro mě skončila patem.

Panpalapax
18.08.2022 5 z 5

Již záhy po té, co jsem začal toto veledílo číst, jsem věděl, že si zaslouží nejvyšší hodnocení. Občas se četlo obtížně. Nedocházelo mi, kam postupně odkrývaný děj, navíc postupně dovypravovaný vlastně směřuje. Jak to tedy všechno vlastně je, jak to skončí, jestli to vůbec skončí... Užíval jsem si tedy podrobné vyprávění, množství opravdu skutečných i skutečných literárních postav a popisů míst i věcí. Když se psalo o žraločím vzhledu letadla Me 262,tak jsem si to dohledal a skutečně tak vypadalo. Nebo když někdo třímal MG 42, tak jsem si to pro lepší představu dohledal. To je sice možné i v jiných textech, které popisují reálné věci, ale tady byla ta komplexnost nebývalá. A ta rozmanitost paralelních světů. A ta bezútěšnost v některých z nich. Také naturalistické popisy bojů a nasilí mě silně zasahovaly. Silné hlavní příběhy veleknihy jsou plné nejen hrdinství, moudrosti a síly ale i bezradnosti, chybování, zoufalství a nakonec i spásného sebeobětování. Autor stvořil opravdu jedinečné dílo. To, kolik čtenářů je schopno a ochotno ho plně docenit, je věc jiná.


Kobalt
11.04.2022 5 z 5

Tahle kniha je šílená. Je monstrózní a monumentální. Po dočtení jsem byl vlastně rád, že už je konec, myslel jsem že už se k ní nikdy nevrátím. Ale nyní po letech bych se do ní ponořil i podruhé, je to výzva.

No je to opravdu obtížné popsat... Je to už taky několik let, co jsem dočetl, takže konkrétní vzpomínky je občas těžké vyhrabat. Zůstaly už hlavně pocity. Je to opravdu obluda, tlustá bichle se spoustou stránek. A navíc složená z několika knih, které mají každá trochu jiný styl a jiné tempo. Není to úplně jednoduché čtení a zábavnost/čtivost se v průběhu taky zvládne několikrát změnit. Když bych to musel porovnat, tak jediná věc alespoň trochu podobná co jsem četl od té doby je Atlasova vzpoura.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (10. - 19. 3.)

10.03.2014


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Valhala v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených55x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených6x
v Knihotéce84x
v Chystám se číst79x
v Chci si koupit27x
v dalších seznamech3x