Válka a vojáci přehled

Válka a vojáci
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/112688/bmid_valka-a-vojaci-NgY-112688.jpg 5 4 4

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Válka a vojáci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

PepaPepa
19.06.2023 5 z 5

Perfektní kniha o válce v Číně.

braunerova
17.10.2021 5 z 5

Působivá výpověď prostého japonského pěšáka, kterého nezajímá politika ani pohyby armád, ale kde bude spát a co bude mít k jídlu. Překladatelka do angličtiny baronka Šidzue Išimoto v předmluvě uvádí, že autor knihy, desátník Kacumori Tamai, psal svůj válečný deník takřka den po dni přímo na bojišti. Deník Válka a vojáci začíná 20.října 1937 odjezdem z Japonska a vyloděním v Hangčeuské zátoce. Pšenice a vojáci je vyprávění autora o bojích na jaře 1938 o město Sučeu.

"Budu na tyto dny vzpomínat po celý život - ne proto, že by byly bývaly plny činnosti a smělých dobrodružství, ale proto, že byly plny námahy a útrap, jakých už snad do smrti nezažiji. Není toho vlastně mnoho, o čem by se dalo vypravovat - leda o únavných pochodech, o spoustě bláta, o neustálém dešti, o puchýřích na nohou, o strašné únavě, o mnoha nebezpečích a také o trošce krve."


Y2T
08.06.2017 3 z 5

Pokud je mi známo, tak nejde o autentické zážitky autora, ale o beletrii v ichformě z jemu známého prostředí - tedy autor netvrdí, že by uvedené věci zažil. Pouze byl inspirován svým vlastním pobytem v číně k napsání této beletrie. Jistě ji lze chápat jako autentický doklad o tom, jak japonské angažmá v Číně vnímala v té době japonská veřejnost, která o dění tam měla nepochybně zájem a právě díky tomu se stala série knih tohoto autora o japonských vojácích tak populární, že se jednalo ve své době v japonsku o bestsellery s milionovými prodeji a překlady do desítek jazyků. Kniha ale prostě není vzpomínkami autora. Autor byl spisovatel, napsal řadu jiných knihy a tohle je jen jeden z jeho románů. Nelze určit, do jaké míry má cokoliv v knize uvedené nějaký reálný podklad.

Kniha není ani tak svědectvím, co se dělo v číně, ale spíš toho, jak to co se dělo v číně vnímala japonská veřejnost. Z tohoto pohledu stojí za přečtění. Jen člověk musí vědět, co čte.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Válka a vojáci v seznamech

v Přečtených4x
v Doporučených1x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

japonská literatura čínsko-japonské války

Autorovy další knížky

Kacunori Tamai
japonská, 1907 - 1960
1939  90%Válka a vojáci
1940  60%Květiny a vojáci