Vdáváme matku a jiné povídky přehled

Vdáváme matku a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12260/bmid_vdavame-matku-a-jine-povidky-8XZ-12260.jpg 4 172 172

Osm povídek o rodině, zvířatech a autorových veselých zážitcích s přáteli.

Literatura světová Humor Povídky
Vydáno: , BB art
Originální název:

Marrying Off Mother And Other Stories , 1991


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vdáváme matku a jiné povídky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (29)

SBH
24.03.2024 1 z 5

(SPOILER) Geralda Durrella mám opravdu ráda a nad jeho knížkami se královsky bavím. Povídky ráda nemám a jejich sbírky čtu zpravidla z povinnosti a se skřípěním zubů. Bohužel v tomto případě se ukázalo, že B je správně.
Povídky jsou, jak jinak, psány ich formou, a ačkoli nás autor na začátku upozorní, že ne všechny se přihodily jemu, víceméně nejsem schopna odlišit, které jsou převzaté. Na druhou stranu vyjma titulní Vdáváme matku jsem ve všech ostatních postrádala autorův typický jadrný humor a laskavou toleranci vůči podivnůstkám spoluobčanů. A úplně scházela fascinace zvířecí říší, zábavné příhody s nejroztodivnějšími tvory.
V té souvislosti mi trochu skřípe obrázek labužnické Esmeraldy z první povídky s titulkem v nohách, kdy jsem si čuníka spojila s tou matkou, a nezapůsobilo to na mě úplně dobře.
Historka o praseti byla ještě jakž takž zábavná, případný dojem britské arogance jsem dokázala lehce potlačit celkovou bizarností chování všech zúčastněných. Druhá povídka Fred se mi vytratila z mysli ještě dřív, než jsem dočetla celou sbírku. Povídka Důchod je nezvykle teskná, ovšem už z ní jako ostny z dikobraza trčí autorova nečekaná arogance.
Vdáváme matku je jediná vtipná a víceméně odkazující na starého dobrého Gerryho včetně maximálně vybroušené pointy.
Zbytek knihy představoval už jednu plynulou katastrofu, přičemž asi nejhorším kusem byl právě Ludwig. Vypravěč, ctihodný Brit, nejchytřejší a nejvtipnější a nejúžasnější tvor ve vesmíru a přilehlém okolí, jinak alkoholik, který začínal den několika panáky a v přísunu hektolitrů alkoholu pokračoval nepřetržitě dál, je neomalený a hrubý vůči ochotnému a laskavému cizinci. Porota - opět studie alkoholismu, Papoušek pro změnu přehlídka vrcholové arogance a bezcitnosti, Šaty totální bizár, nad nímž bych se možná smilovala, kdyby mě zbytek neotrávil tak důkladně.
Knihu odnáším do knihobudky.

Elea
12.10.2023 2 z 5

Z autorových knih se mi tato líbila nejméně, není o zvířatech (o kterých autor krásně a s láskou píše), ale jsou to povídky o lidech, tady mi ten text psaný s láskou chybí.


kolacky
10.09.2023 4 z 5

Ne právě klasický Durrell - snad až na titulní povídku, ale čtení na nedělní odpoledne jak dělané.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vdáváme matku a jiné povídky v seznamech

v Přečtených281x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených12x
v Knihotéce140x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x